Veel bedrijven kijken wel binnen de eigen keten, maar te weinig daarbuiten. Als je als bedrijf met afval zit, dat aardig wat kost om af te voeren, kan het waardevol zijn om buiten je keten te kijken of er ondernemingen zijn die jouw afval als grondstof willen gebruiken. Circular Match gaat daarbij helpen. Het wordt een virtueel platform waar bedrijven informatie over hun afval en grondstoffen delen. Via een database worden er matches gemaakt en kunnen bedrijven contact met elkaar zoeken. De bedenker hiervan is Robert Berends van EnCycle. Bedrijven kunnen daar nu al contact over opnemen met EnCycle. RCT Gelderland ondersteunt Circular Match met een voucher.
Om goede matches tussen bedrijven te kunnen maken is informatie nodig. Minimaal heb je 70 tot 80 bedrijven nodig om een paar geslaagde matches te kunnen maken. Een database biedt daarvoor de mogelijkheid en via algoritmen kun je dan automatisch matches maken. Echter, je moet als bedrijf wel bereid zijn om informatie te delen. En ligt die dan vervolgens niet op straat? “Nee, de informatie blijft geheim en alleen EnCycle beschikt daarover, zij wordt pas uitgewisseld als de partijen die betrokken zijn bij de match hiervoor toestemming geven”, legt Robert Berends uit. “Verder”, vertelt hij, “ga ik bedrijven persoonlijk benaderen en hen uitleggen hoe het werkt, op die manier wil ik vertrouwen opbouwen.” Heb je enig idee of bedrijven daarin ook geïnteresseerd zijn? “Uit een onderzoek van de Saxion Hogescholen blijkt dat 80 procent van de responderende bedrijven het idee wel aantrekkelijk vindt, maar de overgrote meerderheid kiest daarbij wel voor een gesloten platform.”
De eerste versie van de database is inmiddels gereed en bedrijven kunnen zich op circularmatch.com registreren en hun afval- en grondstofinformatie invullen. Aangezien de database nog in opbouw is, kunnen bedrijven zich nu gratis aanmelden. Werkt Circular Match goed, en dit zal komend voorjaar duidelijk zijn, dan zal een licentie worden afgesloten of een bedrag per match in rekening gebracht worden. Echter, dit is over het geheel genomen wel lager dan het bedrag dat bedrijven kwijt zijn om hun afval af te voeren.
Welke bedrijven kunnen zich aanmelden? “De database is nu nog gericht op de chemische industrie, maar ook maakbedrijven kunnen zich melden, want we gaan de tool hierop aanpassen.”
EnCycle bestaat al zo’n zeven jaar. Naast Circular Match is het bedrijf onder meer betrokken bij de ontwikkeling van een innovatieve biomassa vergassingstechniek, waarbij uit resthout gas en (actieve) kool worden gemaakt. Dit doet EnCycle samen met het bedrijf Torrgas. Ook ondersteunt Berends klanten bij subsidieaanvragen voor duurzame (technische) concepten. Nu richt hij zich steeds meer op de verdere ontwikkeling van Circular Match om daarmee de circulaire economie te versterken.
Meer info: r.berends@encycle.nl/ Heb je als bedrijf interesse mail dan even, of ga naar de website circularmatch.com, daar vind je de relevante informatie.