Alle resultaten

Cobotpool 3.0 start in de Achterhoek

Met in deze editie: Cobotpool 3.0 start in de Achterhoek | Heske Groenendaal stimuleert innovatie in Rivierenland | VNO-NCW en RCT Gelderland in Rivierenland | Veros Metaalwerken komt verder met een voucher | Week van de innovatie op Noord-Veluwe | (On)Opvallend: Garvo | Goed kersen eten - een blog van Jan-Willem Vos.
Slim
Cobotpool 3.0 start in de Achterhoek

Cobotpool 3.0 start in Achterhoek

De collaboratieve robot, oftewel cobot, is op veel manieren inzetbaar in de maakindustrie. In de Achterhoek startte daarom eind oktober de derde ‘cobotpool’. Hierin worden medewerkers van de deelnemende bedrijven en zestien studenten opgeleid om met cobots te werken en ze te testen.

Gijs Smeman van het Graafschap College: “Tijdens de kick-off maandag 28 oktober werden alle projecten gepresenteerd. De studenten toonden veel belangstelling voor de cobotpool. Er gaan vier bedrijven meedoen aan de cobotpool en één begint met een agv, een zelfrijdende magazijnwagen.” Dat maakt deze cobotpool 3.0 is anders dan de voorgaande jaren. “Nieuw dit keer is dat ook meerdere cobotleveranciers meewerken aan de pool”, zegt innovatiemakelaar Harold Vulink.  

Wat hetzelfde blijft: “Vierdejaars niveau 4-studenten mechatronica van het Graafschap College in Doetinchem voeren drie verschillende haalbaarheidsonderzoeken uit. Ze kijken bij vier bedrijven die willen onderzoeken of een cobot ook iets voor hen is.

Experimenteren

Inmiddels werken al zo’n 25 bedrijven in de Achterhoek met een cobot. Vulink: “Doe je dat niet, dan heb je het risico dat je achteraan loopt. Voor veel bedrijven is een cobot noodzaak.” Timing is daarom belangrijk, maar toch moeten de bedrijven die willen deelnemen aan de cobotpool geduld hebben: de studenten zijn pas in november beschikbaar. Smeman: “Bedrijven doen graag mee omdat ze voor een paar duizend euro kunnen experimenteren met cobots en hun medewerkers worden geschoold; vaak hebben ze nog helemaal geen expertise op dit gebied.” Bijkomend voordeel voor de bedrijven is dat een leerkring ontstaat, met bedrijfsbezoeken en de gelegenheid om met elkaar te evalueren.

Bij elk van de vier bedrijven gaan vier studenten aan de slag. Samen met de medewerkers krijgen ze acht keer een halve dag cursus om met drie cobotmerken kennis te maken: Franka Emika, UR en Techman. Daarna diepen ze de mogelijkheden van de UR en de Techman binnen de verschillende bedrijfstoepassingen verder uit. Na die tien weken is tot nu toe bij elk bedrijf een student voor zijn eindstage gebleven, waarin de testfase van een cobotinzet in de praktijk werd beproefd. Elk bedrijf kan beide cobots vijf weken lang testen.

Terug naar alle artikelen van Update 6 – november 2019

Bekijk alle resultaten