Alle resultaten

De Genius wordt genialer

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

De Genius wordt genialer

De GeniusDe Genius wordt geproduceerd door H&B Techniek uit Boven-Leeuwen en is bedoeld voor de fruitteelt. Het voertuig kan tussen de bomen rijden om te oogsten, hagelnetten aan te brengen of te snoeien. De Genius heeft een ‘taster’ aan een veer, die uitsteekt en als de taster een bom raakt, verandert de Genius van richting. Alhoewel de taster van metaal is en er bovendien een veer aan zit, slagen gebruikers er toch in om de taster eraf te rijden, of te verbuigen, waardoor de Genius niet meer automatisch kan sturen. Daarom is men verder gaan denken en loopt er nu een haalbaarheidsstudie, ondersteund door RCT Gelderland, waarbij gebruik wordt gemaakt van camera’s.

 

In de haven van Rotterdam worden grote heftrucks beveiligd met camera’s. De producent van deze camera’s heeft de camera’s op landbouwvoertuigen geplaatst. „Wij zagen daarvan een film, raakten geïnteresseerd en hebben contact opgenomen”, zegt Bart Streef directeur-eigenaar van H&B Techniek. Al snel is men om tafel gaan zitten en afgelopen winter is er een eerste test geweest met de Genius, uitgerust met camera, maar zonder taster met veer. Die eerste test is geslaagd en nu gaat H&B Techniek de Genius met camera aan twee nieuwe haalbaarheidstesten onderwerpen: in het voorjaar, wanneer de bomen vol blad zitten en aan het einde van de zomer, wanneer er geoogst wordt. De bedoeling is steeds dat de besturing van de Genius volledig wordt overgenomen door de camera. Behalve met de producent, worden ook klanten betrokken bij de ontwikkeling. „Dat doen we niet voor niets, we zijn namelijk door ervaring wijs geworden. Bij de ontwikkeling van een fruitautomaat deden we dat niet, dachten dat het sluiten van de deuren, waar achter het fruit zit, belangrijk zou zijn voor de klant. Helaas, wilde de klant juist weten uit welk vakje hij zijn fruit kan halen en dan werken vakjes die vanzelf opengaan veel beter”, aldus Streef.

Als de Genius de tests goed doorstaat hoopt H&B Techniek de camerabesturing voor het einde van het jaar op de markt te brengen en dan is er dus een plukvoertuig, zoals de Genius wordt genoemd, op de markt die zelf zijn weg vindt en op tijd obstakels ontwijkt. De camera wordt als module geleverd, de klant kan dus nog steeds kiezen voor de taster met veer. H&B Techniek verwacht dat Genius met camera’s in de nabije eveneens in de boomteelt van pas kan komen.

Bekijk alle resultaten