Rond 2030 zou het zo ver moeten zijn: bedrijventerrein Pavijen in Culemborg is energieneutraal. Een combinatie van zonPV, biogas, WKK (warmtekrachtkoppeling) en een warmtenet moeten daarvoor zorgen. Op 7 november wordt het plan aan de wethouder Duurzaamheid gepresenteerd. Dit plan past overigens goed in het beleid van de gemeente: een energieneutraal Culemborg in 2040. Achter het plan gaan initiatieven van bedrijven, burgers en de gemeente schuil, die al langer een geest van duurzaam denken verraden.
Een wijk die geregeld door toeristen wordt bezocht is EVA-Lanxmeer (ook wel de ecowijk genoemd) in Culemborg. Hier zien we hoe bewoners energieneutraal proberen te leven, met grasdaken, verdiepte woningen, zonPV en isolatie. Daarnaast is het een wijk met een sterke sociale cohesie, waar de 700 bewoners met elkaar het onderhoud doen. De wijk bestaat al sinds de eeuwwisseling.
Enkele jaren geleden is vanuit het bedrijfsleven het initiatief ontstaan om Culemborg te positioneren als plaats waar sustainable en high tech samen komen. Met een ecowijk ligt de keuze voor sustainable voor de hand. Culemborg herbergt echter ook bedrijven waar met de nieuwste productietechnieken wordt gewerkt. Rosita Setz, voorzitter van de lokale bedrijvenvereniging, geeft een voorbeeld: „Ik bezocht laatst BAM Infra. Als je ziet hoe geavanceerd zij werken: ze kunnen door middel van boringen het onderhoud aan wegen al voorspellen. Echt heel mooi om te zien.”
In Culemborg is ook Rademaker actief, producent van veel machines voor de foodindustrie, waaronder de bakkerij. Van oudsher kent de plaats veel houtbewerkende bedrijven, met Gispen als meest bekende.
Vanuit deze achtergrond is een ambitieuze studie uitgevoerd, gefinancierd vanuit een van de vouchers van RCT Gelderland/Oost NL, om het bedrijventerrein Pavijen energieneutraal te maken. De haalbaarheidsstudie laat zien dat dit kan. Op dit moment verbruiken alle bedrijven op Pavijen bijna 28 miljoen kWh elektriciteit en 5,5 miljoen kubieke meter gas. Een combinatie van zonPV, een biogascentrale, WKK en een warmtepomp zouden in staat moeten zijn om de weg naar energieneutraliteit te volbrengen. De benodigde investeringen belopen zo’n 800.000 euro.
Volgens Rosita Setz kent Pavijen enkele voorlopers die achter dit plan staan, zoals Pfeiffer Vacuum, Visscher autobedrijf, Gispen en Van Drenth Buighout. Echter, veel andere bedrijven stellen zich wat afwachtender op, ze zijn nu heel druk met hun eigen business en zij zijn benieuwd naar de terugverdientijd. „Als het onderzoek ook positief bij de gemeente en de raad wordt ontvangen en zij hieraan hun medewerking willen verlenen, doen ze zeker mee. Daarmee laten we zien,” aldus Setz, „dat het mogelijk is een bedrijventerrein energieneutraal te maken. Andere bedrijventerreinen in onze regio kunnen dit voorbeeld dan volgen. En juist voor Fruitdelta Rivierenland, met een stevige agrarische sector waar veel vernieuwd wordt en biogas voor handen is, kan dit een mooie stimulans zijn.”