In 2021 organiseerde de provincie Gelderland een digitaal event over het gebruik van biomaterialen in de bouw. Aan die bijeenkomst nam een bedrijf uit Arnhem deel dat honderd procent natuurlijke bioharsen produceert, afkomstig van afvalmateriaal van planten. Hieraan ligt onderzoek van een van de Nederlandse universiteiten ten grondslag. Wie ook aan de digitale tafel zat, was een van de innovatiemakelaars van RCT Gelderland. Na afloop van de bijeenkomst besloten de innovatiemakelaar en het bedrijf een afspraak te maken.
Tijdens de afspraak blijkt dat deze bioharsen drie soorten toepassingen kennen. Ze kunnen als coating worden gebruikt om bijvoorbeeld kartonnen bakjes waterafstotend te maken. Ze kunnen als isolatiemateriaal benut worden – biohars is dan de basis voor schuim. In de meubelindustrie vinden de bioharsen ook hun weg, als bindmiddel om bijvoorbeeld spaanplaat te produceren. Voor alle huidige toepassingen geldt dat de chemische alternatieven die worden gebruikt, meestal worden gemaakt van olie. Daar komt bij dat in die productieprocessen CO2 vrijkomt, terwijl in plantenresten nu juist CO2 is opgeslagen en deze biomaterialen weer natuurlijk afbreekbaar zijn. Verder hebben ze een mooie natuurlijke uitstraling en zijn ze volledig circulair.
Het Arnhemse bedrijf ziet veel perspectief in de meubelindustrie. Bij de productie van plaatmateriaal wordt het dan als binder gebruikt. Van het biohars wordt in combinatie met hennep een mat van natuurlijke materialen gemaakt. Die wordt vervolgens geperst tot een rugleuning of zitting. De innovatiemakelaar kent een bedrijf In Culemborg dat meubels produceert en dat een grote pers heeft staan, die ingezet kan worden om van houtvezels en de binder, op basis van biohars, schaaldelen voor meubels te maken. Hij verbindt de bedrijven met elkaar en zij onderzoeken inmiddels of biohars inderdaad gebruikt kan worden.