Wordt verzet: Tweedaagse sessie Quick Response Manufacturing (QRM)

In 2016 is een eerste Achterhoekse groep maakbedrijven met de Quick Response Manufacturing (QRM) beginselen aan de gang gegaan. In navolging van deze groep kwam vaker de vraag langs of er een nieuwe startersgroep kon worden samengesteld. Daarom organiseert RCT Gelderland in samenwerking met Interreg een tweedaagse sessie over QRM. De eerste sessie vindt plaats op 28 maart bij Pillen Group in Lichtenvoorde.

Wordt nader bekend gemaakt  |  locatie: Pillen Group in Lichtenvoorde  |
De tweede sessie wordt i.o.m. de deelnemers ingepland.
Kosten: €195,- ex. btw per deelnemer, voor twee sessies.

Wat is QRM?

Veel maakbedrijven ervaren dat de markt vraagt om kortere levertijden tegen een concurrerende prijs. Voor bedrijven die een hoge variëteit aan producten in kleine series of enkelstuks produceren is dat vaak lastig. Zij kunnen vaak minder goed met Lean Manufacturing uit de voeten, omdat ze te maken hebben met wisselende routings en bewerkingstijden. Quick Response Manufacturing is gericht op het verkorten van de doorlooptijd, zowel op kantoor als in de productie en is voor deze bedrijven vaak een geschikte methode om de doorlooptijd aanzienlijk (50% of meer) te verkorten. Echter, voor veel maakbedrijven bedrijven is QRM nieuw.

Dag 1: QRM- spel

De tweedaagse sessie starten we met een simulatie ontwikkeld door Kienologic om ‘spelenderwijs’ kennis te maken met QRM. In dit simulatiespel ervaar je zelf wat QRM is en hoe de doorlooptijd gereduceerd kan worden, zonder dat dit ten koste gaat van het rendement. Aan de hand van een aantal spelrondes en de aangereikte theorie, worden de QRM- principes uitgelegd. De resultaten worden gemeten door het bijhouden van de doorlooptijd, output en het onderhandenwerk. Na deze middag heb je meer zicht op wat QRM inhoudt en kan betekenen voor je bedrijfsvoering. Ook is er deze dag een rondleiding bij Pillen Group.

Dag 2: Verdiepingssessie

Op het eind van de eerste dag krijg je een praktijk opdracht mee waarmee je een inventarisatie van je eigen bedrijf kunt maken op basis van de QRM- beginselen. In overleg met de deelnemers wordt een datum voor de tweede sessie gepland. Op de tweede dag vormt dit de start van het verder inventariseren wat QRM voor jouw bedrijf kan betekenen. Hierin nemen we vooral de tijd om je eigen praktijk voorop te stellen. De locatie van deze sessie staat nog niet vast: misschien zijn we met de QRM- groep op de tweede dag wel te gast bij jouw bedrijf?

Voor wie?

Deze tweedaagse sessie is bedoeld voor maakbedrijven die interesse hebben in QRM en laagdrempelig kennis willen maken met de materie. Kennisuitwisseling tussen deelnemers met een vergelijkbaar uitgangspunt staat hierbij voorop. De ervaring leert dat je samen verder komt met minder investeringen. In de Achterhoek zijn op deze manier meerdere QRM- leerkringen tot stand gekomen.

Deelname

Door gebruik te maken van het RCT Gelderland netwerk en de samenwerking met het Interreg VA programma Digipro, is het tarief per deelnemer 195 euro excl. btw. Diner is hierbij inbegrepen. Professionele begeleiding wordt verzorgd door Kienologic.

Er kunnen maximaal 24 personen deelnemen aan deze sessie. Per bedrijf hanteren we een maximum van 2 deelnemers. We adviseren tegelijkertijd om wel met 2 afgevaardigden te komen voor meer draagvlak en kennisinbreng in de eigen organisatie.

Logo Digipro

Logo Interreg

Logo Kienologic

Dit staat op de agenda

Bekijk alle evenementen