Alle evenementen

Circulair Business Design Track – Workshop

In onze agenda vind je inspirerende activiteiten voor ondernemers in de maakindustrie.
Sociaal
Circulair Business Design Track – Workshop

Circulair Business Design Track

Circo_workshopDe circulaire economie biedt allerlei nieuwe kansen voor ondernemers. Hoe kun jij als ondernemer deze kansen optimaal benutten?

Regionaal Nijmeegs Centrum voor Technologie organiseert samen met CIRCO en Startup Mix Nijmegen een workshop traject speciaal voor MKB-bedrijven in de maakindustrie uit de regio Nijmegen.

De Circulair Business Design Track bestaat uit drie ééndaagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van twee maanden. Je maakt kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, verkent kansen daarvan voor je eigen business en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

1 Initiate

Tijdens de eerste dag duik je diep in het gedachtengoed van de circulaire economie. Je onderzoekt samen met andere deelnemers hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen komt door de toepassing van circulaire designprincipes. We starten met een serious game waarin je de voordelen van circulaire businessmodellen ervaart. In het tweede dagdeel wordt het concept van de circulaire economie geïntroduceerd en wordt uitgelegd hoe je met circulair design aantrekkelijke producten en diensten creëert voor klanten of gebruikers. Je verkent samen hoe verschillende circulaire ontwerpstrategieën daarbij ingezet kunnen worden.

2 Ideate

In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire designstrategieën en businessmodellen. De benoemde kansen uit de voorgaande workshop pakken we op en verkennen we samen verder met de trainers en andere deelnemers. Kennis, kunde en creativiteit worden gebundeld om in interactieve werkvormen alle verzamelde inzichten te verwerken tot potentiële circulaire producten en diensten. Deze worden altijd gekoppeld aan een circulair businessmodel. Het levert nieuwe mogelijkheden op in een range van aanpassingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, tot volledige concepten die de deur openen naar toekomstige circulaire diensten of aanpassingen in de keten.

3 Implement

Tijdens de laatste workshop bereid je je voor op de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. Dit begint met het identificeren van het beste concept uit de vorige workshop. We kijken naar technische en commerciële haalbaarheid, gevolgen voor de bedrijfsvoering en de circulaire impact. Je krijgt inzicht in de mogelijke consequenties en criteria van haalbaarheid. Daarna stel je een roadmap op met concrete vervolgstappen. Je verlaat de workshopserie uitgerust met de tools en kennis om je eigen organisatie te transformeren tot een circulaire koploper, met realistische concepten voor waardevolle producten en diensten.

 

Praktische informatie

Voor wie
Deelnemers zijn MKB (maak)bedrijven in de regio Nijmegen. Per bedrijf doen twee personen mee die op strategisch niveau betrokken zijn bij business development/marketing/sales en met design/productontwikkeling.

Data
25 mei, 8 juni en 22 juni 2018

Tijden
09.00-18.00 uur

Locatie
Nijmegen. Exacte locatie volgt.

Kosten
€ 500, ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt € 2000,- ex. btw, het gereduceerde tarief is mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Nijmegen.

Workshop trainers
De Track wordt geleid door Stella van Himbergen (DDID) en Bas Hilleström (Critical Minds).

Nijmegen