Alle evenementen

Vanaf 16 juni: CIRCO Track Natuurvezels in circulaire producten (uitgesteld)

Slim
Vanaf 16 juni: CIRCO Track Natuurvezels in circulaire producten (uitgesteld)

CIRCO Track Natuurvezels in circulaire producten

In verband met de coronamaatregelen is de CIRCO Track uitgesteld. Nadere informatie volgt.

Natuurvezels zijn biobased grondstoffen die voor veel nieuwe circulaire toepassingen ingezet kunnen worden en daarbij fossiele grondstoffen vervangen. Vezelrijke gewassen kunnen gebruikt worden voor de productie van chemische stoffen en biobased materialen en daarbij toegepast worden in kunststofproducten, de textiel-, papier- en kartonindustrie en in de bouwsector. Om deze ‘nieuwe’ grondstof te benutten is het belangrijk te onderzoeken hoe je je bedrijfsvoering hierop kunt aanpassen. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. Daarom organiseren Kiemt, onder de vlag van CIRCLES, RCT Gelderland en CIRCO de Track ‘Natuurvezels in circulaire producten’.  Deze track bestaat uit drie eendaagse workshops, op 16 juni. 2 juli en 9 juli. Aanmelden kan tot 2 juni.

Nieuwe vragen

Circulair ondernemen biedt volop kansen en is hard nodig. Als we doorgaan met produceren en gebruiken op de manier zoals we dat altijd deden, worden grondstoffen uiteindelijk schaars. Het is daarom tijd om circulair te gaan werken. Maar hoe doe je dat als al je onderdelen uit het verre oosten komen? Hoe kun je flexibel zijn als je moet werken met lange lever- en/of ontwikkeltijden? Hoe kun je naar een servicemodel toewerken als je hele business is gebouwd op verkoopaantallen? Het antwoord op deze en meer vragen krijg je tijdens deze CIRCO Circular Business Design Track.

Circulaire antwoorden

Tijdens de CIRCO Track maak je kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, je verkent kansen daarvan voor je eigen business en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

Workshop dag 1: Initiate

Duik dieper in het gedachtegoed van de circulaire economie. Samen met andere bedrijven en ontwerpers wordt waardevernietiging in de huidige keten in beeld gebracht en per organisatie worden de circulaire kansen geïdentificeerd en geselecteerd.

Workshop dag 2: Ideate

De meest kansrijke circulaire propositie uit de eerste workshop wordt in detail uitgewerkt met behulp van circulaire designmethoden en businessmodellen uit ‘Products that Last’ en ‘Products that Flow’. Dit resulteert in een circulaire klantpropositie met een businessmodel, product(re)design en aanvullende diensten.

Workshop dag 3: Implement

Ieder bedrijf stelt een implementatie-roadmap op om zijn circulaire propositie naar de markt te brengen. Wanneer gebeurt wat, maar ook met wie om de benodigde veranderingen te realiseren? Al het materiaal van de Track wordt gedocumenteerd in een Circulair Business Canvas, waarna wordt afgesloten met een compacte pitch.

Praktische informatie

Deze Track wordt georganiseerd voor partijen die betrokken zijn bij:

  • De verbouw van teelten voor biobased vezels (bv. hennep, bamboe of miscanthus en natuurlijk voorkomende gewassen, zoals gras, riet en Lisdodde);
  • De afzet van industriële residuen (bv. bietenpulp, bierbostel, champost, luiers, rioolvezel);
  • Het produceren van materialen en producten waarin biobased vezels kunnen worden gebruikt als grondstof.

Aantal bedrijven en deelnemers

Minimaal 8 en maximaal 10 bedrijven kunnen meedoen. Per bedrijf doen twee personen mee, waarvan één op strategisch niveau betrokken is bij business development/marketing/sales en de ander bij design/productontwikkeling/innovatie/productie.

Kosten

In totaal kost het €500,- exclusief btw per bedrijf (voor 2 personen). De workshop wordt aangeboden tegen een gereduceerd tarief, mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (de reguliere prijs bedraagt € 2.000,- exclusief btw).

Trainers

Deze track wordt geleid door CIRCO-trainers Marien Korthorst en Linda Louwissen.

Data

Dinsdag 16 juni 2020 van 9.00 – 12.30 en van 16.00 tot 17.30 uur
Dinsdag 2 juli 2020 van 9.00 – 12.00 uur
Dinsdag 9 juli 2020 van 9.00 – 11.00 en van 14.30 tot 17.00 uur

Locatie

Online en op locatie. De track wordt online en op locatie aangeboden, zodat alle deelnemers zowel thuis, als op locatie de track online kunnen volgen.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kiemt:
– Kim Klaassen Bos (06 120 308 30 / klaassenbos@kiemt.nl) of
– André Oldenkamp (06 57 57 93 23 / oldenkamp@kiemt.nl)

 

Aanmelden voor de CIRCO Track