Op dinsdag 6 november gingen 15 ondernemers onder leiding van experts van Wageningen University & Research met elkaar in gesprek over het tegengaan van voedselverspilling in de keten. Aan de hand van de indrukwekkende cijfers over voedselverspilling werden uitdagingen maar ook ideeën met elkaar gedeeld.
Het is een van de sustainable development goals, nummer twaalf in de rij om precies te zijn. ‘Ensure sustainable consumption and production patterns’ zet overheden, ondernemers en consumenten aan het denken. Hoe kunnen we verspilling tegengaan en zo zorgen dat er, ook in de toekomst, nog voldoende voedsel beschikbaar is? Het verminderen van voedselverspilling is een van de subcategorieën binnen dit doel. Een bijzondere, vertelt Sanne Stroosnijder van de WUR: het tegengaan van foodwaste is het enige gekwantificeerde doel van sustainable development goal nummer twaalf.
In Europa verspillen wij als consumenten 88 miljoen ton aan prima eetbaar voedsel per jaar. In Nederland is dat 11 miljoen ton, wat neer komt op ongeveer 41 kilogram per jaar. Het type voedsel dat het meest verspild wordt is vers voedsel, zoals brood, zuivel, groente en vlees. Door veel meer vanuit de businesscase te gaan kijken naar het tegengaan van verspilling kunnen we de grootste slag slaan, aldus Sanne.
Ondernemers in de AgriFood sector die aan de slag willen met dit thema kunnen terecht bij de initiatiefnemers van het ‘Samen tegen verspilling’ project. Voor specifieke onderzoeksvragen zijn er vouchers van de WUR beschikbaar. Hiermee kan 50% van de onderzoekskosten, tot een maximum van €15.000,- gefinancierd worden. Meer informatie over deze voucher vindt u terug in de presentatie van de WUR welke hieronder te downloaden is.
Tijdens de experttafel bleek bij deelnemers het lastig is om te weten waar je terecht kunt als ondernemer. Ten eerste met de reststromen zelf, maar vooral ook de uitdagingen en ideeën waar andere partijen bij nodig zijn. Tijdens het rondetafelgesprek zijn meerdere user cases geformuleerd, welke hieronder na te lezen zijn.
Download de presentatie van de WUR Lees hier de user cases
Een van de aanwezige ondernemers was Martine Groenewegen. Met haar platform De Klik en het initiatief Uitval Voedsel weer op weg brengt zij partijen met reststromen en afnemers bij elkaar. Het buffet tijdens deze middag werd dan ook op deze wijze verzorgd. Een lokale cateraar maakte van producten die anders bij de supermarkt in de container zouden belanden een smakelijk buffet. Een smaakvolle bijeenkomst, vol inspiratie en mooie verbindingen.
Naar aanleiding van de besproken casussen gaat Sina verder in gesprek met degenen die concreet aan de slag gaan met de casus. Deze bijeenkomst was de tweede in een reeks experttafels voor ondernemers in de AgriFood sector. De bijeenkomsten zijn gratis te bezoeken en worden mede mogelijk gemaakt door RCT Gelderland, Provincie Gelderland en Regio FoodValley.