Alle resultaten

Kwaliteitskeurmerk voor refurbished in de metaal

Om de aanvraag van offertes voor een refurbished materiaal aantrekkelijker te maken, zou de invoering van een kwaliteitskeurmerk weleens kunnen helpen.
Schoon
Kwaliteitskeurmerk voor refurbished in de metaal

Kwaliteitskeurmerk voor refurbished in de metaal

Als we willen bereiken dat opdrachtgevers niet alleen offertes voor een nieuwe machine, onderdelen, of modules opvragen, maar ook een offerte willen van een refurbished alternatief, zou de invoering van een kwaliteitskeurmerk weleens kunnen helpen. Dat is de uitkomst van een kennissessie over circulair ondernemen in de metaal en machinebouw die op 12 maart werd gehouden bij Veldkamp Technische Service in Raalte. Deze derde bijeenkomst vond plaats in het kader van het project Circulaire Fabrieken.

Dat kwaliteitskeurmerk bestaat sinds kort in de installatietechniek. Brancheorganisatie Techniek Nederland verstrekt deze keurmerken. Wat we in de praktijk veel zien is dat bedrijven, maar ook andere organisaties, als het erop aankomt toch kiezen voor nieuw. De vraag die tijdens de kennissessie op tafel ligt luidt dan ook: “Hoe krijgen we bedrijven zover dat ze de footprint van een machine altijd meenemen in hun overwegingen.” Want precies daar wringt de schoen. Over de footprint van een nieuwe machine in vergelijking tot een refurbished exemplaar wordt vaak niet nagedacht en als je die vergelijking wel maakt is het verschil erg groot. De footprint van een refurbished is veel kleiner, dit kan wel twintigmaal minder belastend zijn voor het milieu. Een kwaliteitskeurmerk kan daar verandering in brengen, omdat daarmee het beeld van tweedehands verdwijnt. Het is kwalitatief net zo goed, alleen gebruiken we hiervoor materialen, die een tweede leven krijgen. In navolging van de installatiebranche wordt vanuit de kennissessie het initiatief genomen om met dat keurmerk ook aan de slag te gaan in de metaal en machinebouw.

Veldkamp Technische Service is een familiebedrijf (tweede generatie) dat volop actief is in service, onderhoud, maar ook in het geven van een tweede leven aan gebruikte machines. Op de foto zien we een wasmiddel dat dit keer vooral in karton en niet in plastic is verpakt waardoor er 82% minder plastic verpakking op de afvalberg komt. Deze pakken zijn nu al op de markt in Denemarken. De machine die op de foto staat wordt gereviseerd door Veldkamp en daarna zo opgebouwd dat deze de pakken met wasmiddel kan produceren. Twee vliegen in één klap: de revisie zorgt ervoor dat de machine weer jaren mee kan, maar de machine wordt ook zo opgebouwd dat deze de kartonnen pakken kan produceren. Zo gaat het met veel meer machines, die Veldkamp een tweede leven geeft. Veldkamp is gespecialiseerd in de verpakkingsindustrie. Niet verwonderlijk, omdat het een spin off is van Trivium, een groot internationaal bedrijf, dat in Deventer blikjes produceert. Blik dat oneindig gerecycled kan worden.

De volgende bijeenkomst van de groep metaal en machinebouw zal vermoedelijk voor de zomer plaatsvinden. Ben je gevestigd in de Stedendriehoek en wil je aansluiten bij deze groep neem dan contact op met Harrie van Bommel of Jan-Willem Vos

Bekijk alle resultaten