Alle resultaten

Makelen en schakelen met nieuwe markten

RCT Gelderland brengt ondernemers in contact met elkaar en met kennisinstellingen om hun innovatie verder te ontwikkelen. Dikwijls is een financiële ondersteuning in de vorm van een voucher daarbij nodig. Lees bij 'Resultaten' waar dit toe kan leiden...
SchoonDe Liemers

Makelen en schakelen met nieuwe markten

Een bedrijf in de Liemers is marktleider in het verwarmen van jongvee. Door de toepassing van infraroodtechnologie kan het zo’n zeventig procent besparen op het energieverbruik. In plaats van een complete stal te verwarmen met gas, om zo voldoende warmte te hebben voor jongvee en pluimvee dat wordt geboren, richt het bedrijf in een deel van de stal een kraamkamer in en verwarmt die met infrarood. Het bedrijf is ervan overtuigd dat infrarood in meer markten benut kan worden, omdat je er zowel mee kan verwarmen als drogen. Het raakte daarover in gesprek met de innovatiemakelaar van RCT Gelderland.

Hij verbindt ze met partijen in andere markten, zoals een producent van mozzarella in de buurt. Er wordt onderzocht of het restproduct met infrarood kan worden gedroogd voor verdere verwerking. In eerste instantie is het de bedoeling om er ricotta van te maken, alleen is de smaak niet naar wens. Het leidt wel tot een andere ontwikkeling: het restproduct dat bij de fabricage van mozzarella ontstaat blijkt te kunnen worden gebruikt om hoogwaardig hondenvoer te maken. Daarbij wordt wel gebruik gemaakt van een infrarood drooglijn. De innovatiemakelaar verbindt het bedrijf met een tweede onderneming, die 3D-prints maakt op basis van biobased grondstoffen, waaronder rioolslib. Hier gaat een testkast met infraroodpanelen naar toe om te bekijken of infrarood kan worden ingezet om de geprinte ‘klei’-producten te drogen. En een derde kans dient zich aan: sportaccommodaties kunnen subsidie krijgen als ze door de inzet van zonnepanelen energie gaan opwekken, om die vervolgens te gebruiken om met infrarood te gaan verwarmen. De innovatie-makelaar brengt het bedrijf in contact met een specialist, die begeleidt bij de ontwikkeling van een consortium van bedrijven dat sportclubs ontzorgt bij de aanvraag van de subsidie en de aanleg van infraroodpanelen.

Bekijk alle resultaten