Alle resultaten

Meer dan 200.000 mensen wereldwijd dragen het implantaat dat Spierings ontwikkelde

Klanten bevinden zich hoofdzakelijk buiten Nederland, in 27 verschillende landen, met als grootste klant de Verenigde Staten
SlimArnhem-Nijmegen
Meer dan 200.000 mensen wereldwijd dragen het implantaat dat Spierings ontwikkelde

Meer dan 200.000 mensen wereldwijd dragen het implantaat dat Spierings ontwikkelde

Een beetje mysterie hangt er wel rond Pieter Spierings die met zijn onderneming Spierings Orthopaedics BV in het voormalige parochiegebouw achter de Sint Stephanuskerk in Nijmegen is gehuisvest. Twintig medewerkers werken er aan de ontwikkeling en verkoop van implantaten en instrumenten voor de orthopedische chirurgie. Klanten bevinden zich hoofdzakelijk buiten Nederland, in 27 verschillende landen, met als grootste klant de Verenigde Staten.

Door Meike Wesselink

Vijf medewerkers houden zich fulltime bezig met wet- en regelgeving. Certificering van medische hulpmiddelen (MDR) bijvoorbeeld, waarvan de Europese richtlijnen enkele jaren terug zijn aangescherpt. “Ik zie de toegevoegde waarde van de wijzigingen niet zo. Het vraagt vooral veel aandacht om het papierwerk op orde te krijgen. Behoorlijke geldbedragen zijn ermee gemoeid, terwijl de medische instrumenten er op zich niet anders van worden. We hebben in dertig jaar tijd zodanig veel expertise opgebouwd in regelgeving, dat we er ook in zijn gaan adviseren. Omdat andere bedrijven soms stopten omdat ze het niet kunnen bijbenen, kregen wij meer marktaandeel. Dat is de andere kant van het verhaal.”

Een grote uitdaging bij Spierings Orthopaedics zit in de kwaliteitseisen die volgen uit de wet- en regelgeving van de landen waar naar geëxporteerd wordt. Ieder stukje metaal dat wordt verkocht moet traceerbaar blijven.  Gegevens moeten daarom dertig jaar bewaard blijven. RCT Gelderland bemiddelde drie jaar geleden bij het aanvragen van een voucher voor financiële tegemoetkoming om een digitaal systeem te ontwikkelen om alle registraties te digitaliseren. Dit systeem is ontwikkeld, het digitaliseren blijft echter een enorme klus.

Omdat hij zijn technische vaardigheden voor de geneeskunde wilde inzetten, koos Pieter Spierings  als afgestudeerde werktuigbouwkundige voor een tweede studie, geneeskunde, en kwam zo op de afdeling orthopedie van het RadboudUMC terecht. Pieter ging aan de slag als chirurg in opleiding en deed ook onderzoek. “Alle kennis om de techniek van heuprevisie door te ontwikkelen, was daar in huis. Mijn eerste productlijn onder de naam Noviomagus, is er uit voortgekomen. Het Radboud en met name chirurg en emeritus hoogleraar Tom Slooff heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van mijn onderneming die officieel in 1992 op het terrein van de Radboud Universiteit startte.”

Hoewel Spierings Orthopaedics inmiddels ver voorbij de Nederlandse grens opereert, is Pieter nog steeds regionaal betrokken. “Ik ben aangesloten bij een leerkring van ondernemers in de orthopedie, waarmee het prettig kennis uitwisselen is. Het netwerk is voortgekomen uit RCT Gelderland, waar ik in het bestuur zit. Wat me aan RCT Gelderland aanspreekt zijn de ondernemers en de ondernemersmentaliteit die ik daar aantref”.

Aan het piepkleine ‘dopje’ (lees: Rex Cement Stop) dat Spierings tussen zijn vingers houdt, werkte hij zo’n twintig jaar. Ruim 200.000 mensen wereldwijd dragen dit kleine implantaat dat fungeert als reservoir om het fixeermiddel bij het plaatsen van een kunstheup te kunnen laten uitharden, zonder dat het weglekt. Spierings is best trots op het resultaat waar een langdurig ontwikkelproces aan vooraf ging. “De technische, veiligheids- en duurzaamheidseisen liggen hoog. Fouten kunnen we ons niet veroorloven, dus de aandacht mag niet verslappen. Ervaring heeft me geleerd dat academici wat dat betreft voor mij een meerwaarde hebben. De onderzoekende houding, het precies werken en het geduld waarover zij beschikken, is exact wat we hier nodig hebben.”

Niet ontevreden is Pieter over hoe hij zijn bedrijf op eigen kracht ontwikkelde tot wat het dertig jaar later is geworden. Productontwikkeling kost veel tijd en geld, maar Spierings financierde dat altijd met eigen middelen. “Het gaat dan misschien minder snel, maar ik heb er in ieder geval niet van wakker gelegen.”

Met winst die er toch kwam, kocht Pieter niet één, maar twee kerkgebouwen. Vastgoed is een liefhebberij, maar ook religieuze aangelegenheden hebben de interesse van Spierings. De studie godsgeleerdheid is daar een duidelijk bewijs van. De Sint Stephanuskerk wordt op duurzame wijze verbouwd tot bedrijfsruimte en ook het in 2020 aangekochte kerkgebouw in De  Horst, nabij Groesbeek, gaat een steriele ruimte voor het produceren van medische instrumenten huisvesten. Aan de buitenkant van de kerk zal daar niets van te zien zijn en ook de klokken in de toren luiden nog als vanouds. Met respect voor waarden en traditie, maar wel op eigentijdse manier; dat kenmerkt de werkwijze van Spierings.

Pieter Spierings zal in de toekomst zijn bedrijf overdragen aan zijn kinderen. Twee jaar geleden stapte zoon Jan al in. Hij koos aanvankelijk een ander pad als geoloog, maar ontwikkelde toch interesse voor het familiebedrijf en studeerde opnieuw af als werktuigbouwkundige. Het is duidelijk te zien dat Pieter Spierings trots is hem ‘aan boord’ te hebben.

Bekijk alle resultaten