“Met kleine stapjes verover je de wereld niet”

Of we nu per fiets reizen dan wel met de auto, zonder verkeersborden bereiken we lang niet altijd de gewenste locatie. Tot voor kort waren die borden van aluminium of aardolie gemaakt, maar dat is aan het veranderen. Steeds vaker, hoewel wij als reiziger er vaak geen weet van hebben, zijn de borden vervaardigd van biodegradeerbare materialen. BioPanel uit Lochem gebruikt hennep en melkzuur (gemaakt uit suiker) om verkeersborden te produceren die een uitstekend alternatief vormen voor de aluminium of aardolie gebaseerde borden. 

Het is allemaal begonnen bij AbelLeisure. Een bedrijf dat sinds 2007 zich in de recreatieve sector richt op de ontwikkeling van passende routeconcepten. Denk hierbij aan wandelnetwerken of het fietsknooppuntennetwerk. En ja, dan komt van het één het ander. Want zo’n netwerk heeft natuurlijk verkeersborden nodig die aangeven waar je naar toe moet. In 2016 is AbelLeisure een traject gestart om te komen tot duurzame borden op basis van hennep en melkzuur. Dit valt in goede aarde en leidt tot aanvragen naar het plaatmateriaal uit geheel andere sectoren, zoals interieurarchitecten, de bouw en productontwikkelaars. Om die reden worden uiteindelijk BioPanel uit AbelLeisure gehaald en wordt in 2021 BioPanel BV opgericht. Bij beide bedrijven werken inmiddels twaalf mensen.

BioPanel is op dit moment het enige bedrijf in Nederland dat plaatmateriaal voor buiten vervaardigt op basis van hennep en melkzuur. Dat is niet zomaar. Directeur Fred van Schoonhoven: “ik denk dat we over pakweg tien jaar alleen nog maar aardolie als grondstof gebruiken, als er echt geen duurzaam alternatief voorhanden is. We moeten van onze aardolieverslaving af. Als je je dat realiseert dan kun je beter direct een grote innovatiestap zetten en niet steeds van die kleine stapjes. Zo hebben wij de stap van hergebruik van milieuonvriendelijke materialen overgeslagen en zijn direct naar de ultieme oplossing op zoek gegaan. Het voordeel daarvan is dat concurrenten je minder snel inhalen. We zijn dus op zoek gegaan naar een circulair, CO2 vrij, 100 procent biobased en biodegradeerbaar product; dat is BioPanel geworden.

De opdrachtgevers van BioPanel zijn bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden en overheden die werk willen maken van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Om opdrachten te verwerven moeten we soms inschrijven op aanbestedingen. Daar gaat het nogal eens mis. Want de overheid heeft tal van nota’s en beleidsplannen, waarin CO2 reductiedoelen worden geformuleerd, maar in de praktijk weten ze dat niet te vertalen naar CO2 arm inkopen. Veelal kiezen ze voor producten die lang moeten meegaan (die andere betekenis van duurzaam). En dat geldt voor aluminium natuurlijk ook. “Eigenlijk kun je vaststellen dat de inkopers van de overheid zich niet houden aan hun eigen CO2 reductiedoelstellingen,” stelt Van Schoonhoven. “Waarom wordt de ‘total cost of ownership’ geen criterium, of waarom is CO2-reductie geen eis maar slechts een wens?” vraagt hij zich af. 

Tot slot heeft Van Schoonhoven nog een tip aan collega-ondernemers die ook de circulaire weg willen gaan bewandelen: “bedenk hoe je product erover tien of vijftien jaar uitziet. Heb je daar een beeld van, neem dan geen genoegen met kleine stapjes op weg daarnaartoe, denk groter en verder weg. Met kleine stapjes verover je de wereld niet.”

Bekijk alle resultaten