Alle resultaten

Op reis naar duurzaam Denemarken (2/2)

Met in deze editie: Zeezoutbatterij uit Wezep wint Veluwse Innovatieprijs 2019 | Duurzame Bedrijven | Synerlogic | Op reis naar duurzaam Denemarken (2 delen) | Smartcafé op 11 december
Schoon
Op reis naar duurzaam Denemarken (2/2)

Op reis naar duurzaam Denemarken (2/2)

Grijs weer, een grijs industrieterrein en dan ook nog een onopvallend gebouw, wat weggestopt op het industrieterrein in Kolding, dat op Jutland ligt. Op die plek stoppen we en gaan we het gebouwtje binnen. Hier zetelt Greenhydogen. Een producent van mobiele electrolyzers, waarmee van (groene) elektriciteit waterstof kan worden gemaakt.

De prestaties van Green Hydrogen, waar zo’n negentien mensen werken, blijven niet onopgemerkt: Siemens heeft zich inmiddels gemeld bij het bedrijf. Het mooie van de electrolyzers van Green Hydrogen is dat ze niet alleen mobiel zijn, maar ook stand alone kunnen werken en bovendien schaalbaar zijn. Er zijn electrolyzers die dertig kubieke meter per uur leveren, maar negentig kan ook. Ze zijn in tal van branches te gebruiken. De electrolyzers voorzien bussen van waterstof, maar ook huizen en de industrie.

Green Hydrogen is opgericht in 2007. CEO Niels Arne Baden laat ons op een kaart zien hoe waterstof in de komende jaren steeds meer voertuigen van energie gaat voorzien. Het bedrijf, dat opgericht is in 2007, begon met de vorkheftruck en denkt over ongeveer twintig jaar het vliegtuig te kunnen voorzien. In Nederland worden de electrolyzers van Green Hydrogen nog niet op brede schaal gebruikt. Het ligt voor de hand om het bedrijf een keertje naar Nederland te halen en te bekijken waar zijn electrolyzers ingezet kunnen worden in energieprojecten in ons land.

De dag ervoor stopte de minibus bij Aquarden Technologies, een bedrijf dat zich bezighoudt met het reinigen van zwaar vervuild water. Dit doet het door toepassing van de SCWO-systematiek: Supercritical Water Oxidation. Met deze techniek worden onder hoge temperaturen (oplopend naar 450-550 graden) en druk zelfs de meest toxische stoffen vernietigd. Aquarden Technologies is in vele markten actief. Het houdt zich ook bezig met het reinigen van PFAS-water, met behulp van dezelfde systematiek. Als we door het bedrijf lopen, wordt de verbinding gelegd met een innovatiecluster in De Liemers, waar een bedrijf zetelt met veel expertise over de reiniging van met PFAS vervuilde grond. Mogelijk is een verbinding tussen deze bedrijven interessant.

Beide bedrijven, Aquarden Technologies en Green Hydrogen maakten indruk op ons. Staan zij dan model voor de Deense state of the art praktijk? Deze bedrijven zijn zeker zeer innovatief, maar ook in Nederland is dit type koplopers wel te vinden. Tijdens ons bezoek aan Denemarken luisterden we ook naar presentaties over smart cities, of over Magnus Oleson, een meubelbedrijf, waarvoor de directeur zijn circulaire kennis onder meer bij Gispen uit Culemborg heeft opgedaan. Die praktijk verschilt niet zoveel van Nederland.

Dat brengt mij terug bij de beginvraag: is Duurzaam Denemarken nu echt ‘state of the art’? Dat is wat veel eer. Bijzonder is het draagvlak in Denemarken voor een veel duurzamer beleid. Bijzonder is ook dat het land erin geslaagd is om niet langer afhankelijk te zijn van energie uit het Midden-Oosten. Echter, voor het overige verschillen de praktijk in Denemarken en Nederland niet zoveel van elkaar. Laat onverlet dat het inspirerend was bij Deense topbedrijven binnen te mogen kijken. En we zouden RCT Gelderland niet zijn als we ook niet ter plekke interessante verbindingen hebben gemaakt.

Terug naar alle artikelen van Update 7 – december 2019

Bekijk alle resultaten