In 2020 is het zo ver, dan verschijnt in Duiven een warmtekrachtcentrale die elektriciteit en warmte produceert op basis van resthout. De opgewekte energie wordt gebruikt om restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie te drogen en vervolgens te leveren aan de petfood-industrie. Het mooie van dit proces is drogen het product door drogen achtmaal kleiner wordt, waardoor er met vervoer veel minder CO2 vrijkomt. Sparkling Biomass, een spin-off van Sparkling Projects, bouwt de centrale.
Sparkling Projects is een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in duurzame energie en energiebesparing. We spreken met Peter Jansen, een van de oprichters.
Sparkling Projects is geen gewoon adviesbureau, het wil duurzaamheid echt op weg helpen. Dit blijkt uit de biomassacentrale, maar ook uit het bijzondere pand waarin het bedrijf werkt. Dit heeft Sparkling Projects zelf ontwikkeld en relaties kregen de kans hun nieuwste duurzame technieken toe te passen, zoals PCM-wanden, warmte produceren met een houtkachel, isolatie met natuurlijke materialen en gerecycled tapijt. Ook de vorm van het pand is opvallend: een beukenblad, het logo van Apeldoorn. De biomassacentrale en het gerealiseerde pand zijn goede voorbeelden van de missie van het bureau: “Practice what you preach.”
Hoe zijn de oprichters ertoe gekomen te starten met dit bureau? Jansen legt uit dat ervaringen in vorige banen hierbij een belangrijke rol speelden. Jansen werkte bij KEMA en was daar actief op het terrein van de kolencentrales. Vanuit KEMA reisde hij regelmatig naar Oost-Europa. Hij voer een paar maal op de Dnjepr, wat in feite een dode rivier was door het constant lozen van koelwater. “Maar ik zag ook stortingen van vliegas op grote velden en vuile energiecentrales met een laag rendement. Toen heb ik wel gezien hoe het niet moet. Dat heeft me ook aan het denken gezet en zodoende ben ik me gaan richten op bio-energie en ben ik overgestapt naar TNO, omdat ze daar veel met vernieuwende technieken werken.”
Bij TNO ontmoette Jansen de andere oprichter van Sparkling Projects, Steven Lobregt. Jansen begon toen al voor zichzelf en uiteindelijk besloten ze samen verder te gaan. Ze wilden zelf ondernemen, maar zonder opsmuk; de vent is de tent. Ook wilden ze geen urenfabriek worden, maar een stel ondernemende adviseurs met nieuwe ideeën op het snijvlak van energie, techniek en commercie. Ze kozen voor een vof-structuur met vennoten die complementair aan elkaar zijn. Hierdoor bestrijkt Sparkling Projects meerdere terreinen: industriële koeling, bio-energie, solar en duurzame gebouwen. Op dit moment telt het bureau vijf vennoten en in totaal dertien medewerkers.
“Practice what you preach” heeft nog een andere betekenis binnen Sparkling Projects: vernieuwende duurzame projecten mogelijk maken door financiële ondersteuning aan te boren. Innoveren brengt nu eenmaal risico’s met zich mee en dan helpen subsidies en fondsen. Sparkling Projects is bedreven geraakt in de organisatie van die ondersteuning. Voor tal van klanten zorgen ze voor extra middelen.
Naar de toekomst toe wil Sparkling zich doorontwikkelen als ingenieursbureau voor ontwikkelen, aanjagen en bouwen van duurzame energie en energiebesparingsprojecten. Daarnaast komen er mogelijk meer bedrijven die uitvoeren en dat samendoen met partners in de regio.