Sportvelden als duurzame energiebron

Een belangrijke leverancier van duurzame energie is de zon. Vele daken zijn al belegd met zonnepanelen. Maar zonneweides, waar veel zonnepanelen opstaan vormen eveneens een interessante toepassing. Alleen: waar zonnepanelen staan, kan geen landbouw plaatsvinden. Tenzij de zonnepalen mobiel zijn, dus kunnen rijden, waardoor ze verplaatst worden en landbouw mogelijk blijft. Een bedrijf heeft een voertuig met zelfrijdende zonnepanelen voor de landbouw ontworpen. Samen met de Wageningen Universiteit wordt momenteel onderzocht of toepassing mogelijk is.

In het consortium dat het voertuig voor zonnepanelen heeft ontwikkeld zit een klein bedrijf. Daar ontstaat het idee om de mobiele zonnepanelen op sportvelden toe te passen. Deze velden worden beperkt gebruikt: alleen in het weekend als er wedstrijden worden gespeeld en doordeweeks in de loop van de middag en avond als trainingsvelden voor de teams. Kortom: er blijft flink wat tijd over om de sportvelden als energiebron te gebruiken. Het bedrijfje benadert de gemeente Ede en samen vinden zij een voetbalclub die wel wil meedoen.

Innovatiemakelaar

Vervolgens moet er een voertuig ontworpen en geproduceerd worden. Ze kloppen aan bij de innovatiemakelaar van RCT Gelderland met de vraag of hij maakbedrijven kent die hier geïnteresseerd in zijn. De innovatiemakelaar verbindt hen via een experttafel met twee maakbedrijven. Gezamenlijk gaan gemeente, voetbalclub en bedrijven aan de slag en wordt een plan van aanpak opgesteld. De innovatiemakelaar bekijkt de mogelijkheden om het plan gedeeltelijk gesubsidieerd te krijgen. Het is nog geen feit, maar mogelijk worden sportverenigingen in de nabije toekomst leverancier van hun eigen energie, of een flink deel daarvan, de vraag naar olie en gas neemt daardoor af.

Bekijk alle resultaten