Alle resultaten

Sportvelden als duurzame energiebron

Schoon
Sportvelden als duurzame energiebron

Sportvelden als duurzame energiebron

Een belangrijke leverancier van duurzame energie is de zon. Vele daken zijn al belegd met zonnepanelen. Maar zonneweides, waar veel zonnepanelen opstaan vormen eveneens een interessante toepassing. Alleen: waar zonnepanelen staan, kan geen landbouw plaatsvinden. Tenzij de zonnepalen mobiel zijn, dus kunnen rijden, waardoor ze verplaatst worden en landbouw mogelijk blijft. Een consortium heeft een voertuig met zelfrijdende zonnepanelen voor de landbouw ontworpen. ?Aan de Wageningen Universiteit wordt momenteel onderzocht of toepassing mogelijk is.

In het consortium dat het voertuig voor zonnepanelen heeft ontwikkeld zit een klein bedrijf. Daar ontstaat het idee om de mobiele zonnepanelen op sportvelden toe te passen. Deze velden worden beperkt gebruikt: alleen in het weekend als er wedstrijden worden gespeeld en doordeweeks in de loop van de middag en avond als trainingsvelden voor de teams. Kortom: er blijft flink wat tijd over om de sportvelden als energiebron te gebruiken. Het bedrijf benadert de gemeente Ede en samen vinden zij een voetbalclub die wel wil meedoen.

Innovatiemakelaar

Vervolgens moet er een voertuig ontworpen en geproduceerd worden. Ze kloppen aan bij de innovatiemakelaar van RCT Gelderland met de vraag of hij maakbedrijven kent die hier geïnteresseerd in zijn. De innovatiemakelaar verbindt hen via een experttafel met twee maakbedrijven: Stainless BV en IPSS Engineering. Gezamenlijk gaan gemeente, voetbalclub en bedrijven aan de slag en wordt een plan van aanpak opgesteld. “Wij werken al jaren in de energiemarkt en dan specifiek in het maken van afscheiders voor vloeistof/vloeistof of vloeistof/gas. We zagen de energietransitie natuurlijk ontstaan en op dit moment zelfs een vlucht krijgen. Ook werken we sinds een paar jaar aan waterstoftoepassingen van onze producten en daardoor was de link snel gelegd”, vertelt Winfred Ortse van De Nooij Stainless BV. “In dit consortium voor de zelfrijdende zonnepanelen is onze rol meedenken in de ontwikkeling en dan specifiek op de constructie en assemblage. We hebben ervaring in de energiemarkt en maatwerkproducten maken. Vanuit onze ervaring in een eerder ontwikkelingstraject hebben ook wij de engineeringspartij erbij gevraagd. De bedenkers van het concept zijn gestart met de screening en het toetsen van het concept, wij zijn meer voor de technische realisatie. De stand van zaken is dat we nu aan de gedetailleerde engineering gaan beginnen. Zodra dat is gedaan, kunnen wij dat vervolgens omzetten naar een maakbaar model om te testen.”

De innovatiemakelaar bekijkt de mogelijkheden om het plan gedeeltelijk gesubsidieerd te krijgen. Het is nog geen feit, maar mogelijk worden sportverenigingen in de nabije toekomst leverancier van hun eigen energie, of een flink deel daarvan, de vraag naar olie en gas neemt daardoor af.

Lees meer in het Magazine Groei >

Consortium

In het consortium zitten: Siebe Visser, adviseur Zon & Wind van de gemeente Ede; Gert van den Berg, voorzitter van Voetbalvereniging Blauw Geel ’55; Sina Salim, innovatiemakelaar RCT Gelderland; Yvonne Kleefkens, advies & projecten Energiecoöperatie Vallei Energie; Rob Jacobs, energieconsultant H2arvester; Marcel Vroom, Industrieel Design; Hans Linders, initiatief; Gerrit Gerritse, engineering manager van IPSS Engineering en Winfred Ortse, directeur De Nooij Stainless BV.

Bekijk alle resultaten