Alle resultaten

Studenten ingezet voor refurbishment

RCT Gelderland brengt ondernemers in contact met elkaar en met kennisinstellingen om hun innovatie verder te ontwikkelen. Dikwijls is een financiële ondersteuning in de vorm van een voucher daarbij nodig. Lees bij 'Resultaten' waar dit toe kan leiden...
Schoon

Studenten ingezet voor refurbishment

We spreken regelmatig over de circulaire economie, waarbij hergebruik, revisie en reparatie een grote rol spelen. Maar spreken is wat anders dan het echt doen. In de Cleantech Regio (Stedendriehoek) heeft een aantal bedrijven besloten om van woorden daden te maken. De afvalverwerkers Circulus-Berkel, AVU en ROVA, verenigd in Cirkelwaarde, hebben samen met Secondtech, Weee Nederland, het lectoraat Regio-ontwikkeling van de Saxion hogescholen, ROC Aventus en de kringloopbedrijven Foenix en Stilema de handen ineengeslagen. RCT Gelderland heeft relevante partijen verbonden aan dit initiatief en is nog steeds betrokken. Samen hebben ze de E-novation hub opgericht, een kenniscentrum dat zich erop richt om elektrische en elektronische apparaten een tweede leven te bezorgen.

Via de kringloopbedrijven en milieustraten komen de gebruikte elektrische en elektronische apparaten binnen in de E-novation Hub, denk daarbij aan elektromotoren, wasmachines, stofzuigers en Senseo’s. De hbo-studenten bedenken met behulp van de ervaringsdeskundigen bij de betrokken bedrijven een procesaanpak: is het product nog te repareren, waar moet je dan op letten om dat vast te stellen en welke stappen moeten doorlopen worden tijdens de reparatie. Op basis van deze procesaanpak gaan de studenten van ROC Aventus aan de slag. De ervaringen die de ROC-studenten tijdens het repareren opdoen met de processchema’s koppelen ze terug aan hun collega’s van het HBO. Op deze manier worden de schema’s verbeterd, zodat snel en efficiënt getest en gerepareerd kan worden. Uiteindelijk wordt de levensduur van elektronische producten verlengd, leren studenten hiervan en ontstaat veel meer kennis over de kunst van het repareren.

Bekijk alle resultaten