Alle resultaten

Urinethee?

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Schoon

Urinethee?

DOETINCHEM – Tijdens het festival The Great Wide Open, eind augustus op Vlieland, ving Nijhuis Industries uit Doetinchem 3500 liter urine op uit de plasgoot. Om thee van te zetten.

Natuurlijk ligt het wat genuanceerder. Nijhuis Industries slaagt erin de meststoffen uit urine te halen, zodat van de 3500 liter 3200 liter schoon water overbleef en 300 liter meststoffen. Om basilicum en de munt voor muntthee te bemesten. Er thee van zetten kán dus wel, maar het is niet toegestaan deze ook daadwerkelijk voor consumptie te gebruiken.

‘Waste water into profit’

Het motto van Nijhuis Industries is “we turn your waste water into profit”. Het bedrijf onderzoekt mogelijkheden om urine en ander afvalwater te zuiveren en zo schoon water over te houden, dat dus ook niet op het riool hoeft te worden geloosd, maar dat voor irrigatie gebruikt kan worden, sportvelden te besproeien of het toilet door te spoelen. In de toekomst zou het zelfs voor consumptie kunnen worden gebruikt. De basis voor deze techniek komt uit de ruimtevaart, vertelt Peter Scheer.

De innovatie is ingegeven door regelgeving. Bedrijven zitten vaak met afvalwater dat niet direct geloosd mag worden; een kostenpost. Door het water te zuiveren, kan dat wel. Kan het ook worden hergebruikt voor bijvoorbeeld het grijswatercircuit (toilet doorspoelen) of zelfs om groenten in te spoelen, dan levert de stroom die eerst nog een kostenpost was, nu ineens geld op.

Ruimtevaart

De vraag kwam bij Nijhuis terecht via een klant die zich bezighoudt met humanitaire hulp. Bij rampen is het gebrek aan drinkwater en hygiëne een groot probleem. „Door ESA-concepten ‘aards’ te maken, kunnen we noodhulp bieden”, legt Scheer uit. Nijhuis zoekt daarom naar decentrale oplossingen om urine te scheiden in water en meststoffen die voor voeding gebruikt kunnen worden. Op festivals wordt het al getest om de urine te kunnen hergebruiken voor bijvoorbeeld toiletspoelingen. „De tests leverden zelfs een mooier resultaat dan we hadden verwacht”, aldus Scheer.

Nijhuis acteerde nog niet eerder aan het einde van de keten. „Het is heel belangrijk om de keten te sluiten. We moeten naar een systeem toe om afvalwater in te zetten, hoe moeten we anders straks 9 miljard mensen voeden? De waterschaarste wordt alleen maar erger en een van de doelen van de VN is dat iedereen de beschikking heeft over schoon drinkwater.” En dus wordt in het lab van Nijhuis Industries in Doetinchem voorlopig verder gewerkt aan een decentrale oplossing „to close the loop.”

Nijhuisindustries.com

Bekijk alle resultaten