Vorige week stond in het teken van circulariteit. Zowel in Overijssel als in Gelderland vonden de uitreikingen plaats van de circulaire top 20; 7 februari in Overijssel en 9 februari in Gelderland. In de Regio Stedendriehoek vonden er in dat kader verschillende activiteiten plaats, waaronder op 7 februari, een bijeenkomst over E-waste, elektronisch afval dus.
We staan er vaak niet bij stil; als de wasmachine kapot is, kopen we een nieuwe. Hetzelfde gebeurt met de televisie. Vreemd genoeg geldt dat minder voor de laptop en mobiele telefoon. Die leggen we bij aankoop van een nieuwe weg, maar we gooien hem niet weg. Hoe dan ook, al deze apparaten zijn niet volledig onbruikbaar geworden. Soms volstaat een reparatie om bijvoorbeeld de wasmachine een tweede leven te geven. In andere gevallen is de machine misschien wel op, maar zijn er nog tal van waardevolle onderdelen, die een tweede leven verdienen. In de Stedendriehoek is een samenwerkingsverband opgericht van verschillende bedrijven en organisaties, waaronder Cirkelwaarde: de grondstoffenalliantie van Circulus Berkel, ROVA en AVU, kringloopbedrijven Foenix enStilema, SecondTech (gespecialiseerd in hergebruik van technische onderdelen), hogeschool Saxion en ROC Aventus, met als doel om kennis te verzamelen en te delen om de levensduur van elektronica te verlengen en de hoeveelheid E-waste te verlagen. Marieke op de Weegh, innovatiemakelaar bij RCT Gelderland, is vanaf de start betrokken bij het initiatief en host ook de bijeenkomst op 7 februari in NewTechPark, Apeldoorn.
Tijdens de goedbezochte bijeenkomst wordt ingegaan op waarom we E-waste zouden moeten tegengaan en op welke wijze we dat kunnen doen, waarbij de focus vooral ligt op het inzamelen, demonteren en repareren van elektronisch afval. Studenten van hogeschool Saxion en ROC Aventus hebben onder begeleiding van Lysanne van den Broek, Hub manager bij E-Hub Apeldoorn, Frank Stiksma, hoofdonderzoeker circulaire economie bij de Saxion hogeschool en andere betrokken partners tijdens diverse onderzoeken bekeken hoe het proces van inleveren van het afgedankte product tot reparatie het beste kan verlopen. Van verschillende producten, zoals wasmachines, stofzuigers en beeldbuizen zijn de processtappen van inname, demonteren, repareren en testen in kaart gebracht, uitgewerkt in flowcharts en uiteindelijk vastgelegd in werkinstructies, zodat ook mensen met minder ervaring of technische kennis deze stappen kunnen doorlopen. Tijdens een interactieve sessie worden de aanwezigen door de studenten uitgedaagd om gebruik te maken van de werkinstructies en zelf te kijken of ze een kapotte beeldbuis kunnen repareren. Twee deelnemers blijken bereid het apparaat uit elkaar te halen en wat blijkt: reparatie is mogelijk. Gelukkig maar.