Alle resultaten

“Verduurzamen blijft een fikse uitdaging”

Een interview met Oscar Klein van Klein Mechaniek uit Westervoort
Schoon
“Verduurzamen blijft een fikse uitdaging”

“Verduurzamen blijft een fikse uitdaging”

Oscar Klein is een echte wizzkid maar wel een van het sympathieke soort. Klein gelooft in de kracht van samenwerken, is niet bang om zijn kennis te delen en kiest nooit de gemakkelijke weg. De producten die uit zijn bedrijf Klein Mechaniek voortkomen, zijn misschien niet direct zichtbaar, onmisbaar zijn ze wel. Het bedrijf uit Westervoort ontwerpt en produceert kunststofonderdelen voor de meest uiteenlopende apparatuur, die wereldwijd wordt toegepast, onder meer in de medische technologie, de audio/visuele wereld en de automotive industrie. 

Door Meike Wesselink

Zowel ontwerp, tooling als realisatie zijn bij Klein Mechaniek gehuisvest. Dat is in de branche niet heel gebruikelijk, efficiënt is het wel. “Hoe kun je een kunststofproduct maken als je de periferie eromheen niet kent”, vraagt Klein zich hardop af. De engineer vervaardigt onder andere de kunststofbehuizing voor lithiumaccu’s, waarmee bijvoorbeeld Aston Martin is uitgerust. Sinds de oprichting van opdrachtgever Super B denkt Klein al mee in de ontwikkeling van steeds betere accu’s. De samenwerking versterkt elkaar op vele vlakken. “Het is pure co-creatie”, aldus Klein. “Door het vraagstuk van de klant vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken, zorgvuldig te kijken naar het ontwerp, de toepassing en omgevingsfactoren, kunnen we voorkomen dat er vertraging in het productieproces oploopt. Door zoveel mogelijk kennis vergaren in een vroeg stadium heb ik me kunnen onderscheiden.”

Klein Mechaniek is 25 jaar geleden opgericht en is inmiddels uitgebreid met een vakkundig team. “We zijn steeds grotere producties gaan draaien en blijven doorgroeien. We werken met de meest up to date software waarbij we het spuitgietproces van kunststof kunnen bestuderen en meten middels een simulatie. Dit kunnen we onze klanten voorleggen, waardoor het complexe proces voor hen meteen een stuk inzichtelijker wordt. Ook hebben we een van onze productielijnen uitgebreid met verschillende cobots om grotere partijen te kunnen verwerken.” De eerste cobot kwam er met hulp van RCT Gelderland, die faciliteerde bij het aanvragen van financiële steun en samen met Klein een leerkring initieerde, waar bedrijven hun ervaringen met collaborative robots konden uitwisselen. Klein Mechaniek beschikt inmiddels over een tweede cobot die de testfase doorloopt. De kennis die Oscar zelf opdeed, deelde hij weer in RCT-kring, middels een inspiratiesessie. “De innovatiemakelaars van RCT Gelderland zijn onafhankelijk en opereren puur vanuit de ondernemersvraag, waarmee ze zorgvuldig omgaan. Dat geeft de organisatie voor mij echt meerwaarde. Omdat RCT over een groot netwerk beschikt, breid ik mijn zakelijke kennissenkring zo gemakkelijk uit. En we houden met z’n allen schoon, slim en sociaal goed in beeld.”

Oscar werkt met thermoplastische kunststoffen. “Eerlijk gezegd denk ik niet dat we ooit zonder kunnen. Op zich is er ook niets mis met kunststof, maar zit het probleem in hoe we ermee omgaan. Als al die thermoplasten goed zouden worden gescheiden, dan houd je hoogwaardige grondstoffen over, die je opnieuw in circuit kunt brengen.”

“Voor onze accubehuizing gebruiken we vlam vertragende kunststof. Het is een grondstof die niet gemakkelijk te recyclen is, maar vanwege de lange levensduur toch duurzaam is.” Gemakkelijk er vanaf zijn wil Oscar niet. Hij houdt zich intensief bezig met het duurzaamheidsvraagstuk. Zo kreeg hij het voor elkaar om alle aanvankelijk onmisbare additieven en lijmstoffen uit de accubehuizing te verwijderen. “Veel ondernemers hebben het over verduurzamen, maar het blijft een fikse uitdaging om het toe te passen. We moeten het met zijn allen maar eens gaan doen. Grote bedrijven zijn nu al verplicht om hun CO2-uitstoot te monitoren. Er zou meer bereidheid moeten zijn om daar transparant in te zijn.” Oscar voorziet dat dit in de toekomst ook gaat gelden voor alle MKB-bedrijven. Hoe ga je dan als klein bedrijf de CO2 monitoren? “RCT Gelderland helpt mij met dit vraagstuk door een nieuwe leerkring met andere ondernemers te vormen.”

Bekijk alle resultaten