Veros Metaalwerken in Scherpenzeel wil niet alleen de productie maar ook de werkvoorbereiding en kantoorprocessen automatiseren. Daardoor hoeven medewerkers minder te lopen en te zoeken, verdwijnen de papieren uit de productie en wordt er veel efficiënter gewerkt. “Digitalisering stopt nooit”, denkt directeur Oscar Fränzel.
In het bedrijf worden al veertig jaar lang machineonderdelen gemaakt van aluminium, staal en rvs voor uiteenlopende branches, van de levensmiddelenindustrie tot de scheepvaart. Het zijn vooral enkelstuks en kleine series.
Een jaar of zes geleden begon Veros Metaalwerken met robotisering. “Als we dat niet doen, bestaan we over vijf jaar niet meer”, voorspelde Fränzel. Om de productie in Nederland te houden, moeten de prijzen marktconform blijven. Robotisering en digitalisering helpen daar zeer zeker bij. Sindsdien is de omzet flink gegroeid, aangezien het spilrendement omhoog gaat. Ondanks de automatisering gebruiken de operators nog wel steeds veel papier voor de opdrachten en tekeningen. Benodigde materialen zoeken ze zelf op, met vragen lopen ze naar de werkvoorbereiding. Fränzel zag mogelijkheden voor verdere verbetering. Samen met zijn ERP-leverancier onderzocht hij welke kansen er waren en liet hij daar scripts voor maken. “Ik kende RCT Gelderland al, maar ik had nog nooit subsidie aangevraagd. Zonder voucher hadden we dit ook gedaan, maar intern hebben we hiervoor te weinig kennis. De voucher was voor 20.000 euro: 10.000 euro hebben we gekregen en 10.000 hebben we zelf bijdragen, maar het hele project kost meer als het vijfvoudige.”
Nu heeft elke werkplek in de fabriek een grote touchscreen op een standaard gekregen. “Ik had die schermen al wel eens gezien in bedrijven die zich voornamelijk bezighouden met plaatwerk, maar ik dacht dat dit voor ons ook zou kunnen werken.” Op het scherm vindt de operator alle informatie, kan hij onder meer tekeningen openen in 2D en 3D, uren boeken, machines voeden met data, communiceren met collega’s. Ook onderling kunnen de medewerkers het werk beter verdelen om de machines optimaal te benutten. Fränzel: “Over vijf jaar hopen we de volgende stap te hebben gezet. Dan willen wij ook werken we met RFID’s , AGV’s en zouden wij graag het voortraject van calculeren ook verder geautomatiseerd zien. Naast onze huidige robots, denken we nu ook serieus over cobots.”