Alle resultaten

Voor waterstof naar Denemarken

Met in deze editie onder meer: Voor waterstof naar Denemarken | Absolute Cycling ontwikkelt hi-tech fietscomputer | De transitie naar de circulaire economie aanjagen | Inzenden Achterhoek Open Innovatieprijs | Experttafel Voedseltransitie op donderdag 6 februari | Inspirerende duurzame bedrijven | ACT/RCT-jaarbijeenkomst op 10 februari | Bijeenkomst over track-and-trace op 4 maart.
Schoon
Voor waterstof naar Denemarken

Voor waterstof naar Denemarken

“Dat we gas hebben in Nederland heeft ons lang in slaap gehouden. We moeten nu om diverse redenen in korte tijd overstappen op andere energiebronnen. Denemarken is daar al veel verder mee: daar zijn ze al tijdens de economische crisis begonnen met op grote schaal alternatieve energie inzetten en omzetting naar hydrogen(waterstof)toepassingen. In Noord-Jutland rijdt het openbaar vervoer al compleet op waterstof en ook in de industrie zie je het gebruik in hoog tempo toenemen. De innovatiecultuur en firma’s op dit gebied helpen hier enorm bij. In mei neem ik een groep belangstellenden uit het bedrijfsleven mee om daar op de hoogte te worden gebracht en te leren van de State of the Art en innovaties op het gebied van hydrogentoepassingen ” Ton Ton van Adenda in Doetinchem organiseert geregeld studiereizen naar Denemarken om bedrijven te inspireren en ze met elkaar te verbinden.

Verrassingen

“We hebben steeds een ander thema. De grootste verrassingen van de laatste toer in het najaar waren Hydrogen Valley en Green Hydrogen. Dat was zo interessant dat we nu een aparte themareis over ‘hydrogen State of the Art en Innovaties’ organiseren.” Deze reis is van 10 tot en met 12 mei. Er kunnen maximaal vijftien personen mee en er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Geen schoolreisje

De reis duurt korter dan eerdere trips. “Vier dagen vinden sommigen toch te lang, omdat ze dan (bijna) de hele week niet aanwezig zijn op hun werk. We gaan daarom nu op zondag weg en komen op dinsdagavond terug. “Een schoolreisje is het niet”, waarschuwt Ton. De deelnemers zijn serieus geïnteresseerd in het onderwerp en willen hier ook in hun bedrijf mee aan de slag. Ton zorgt ervoor dat de deelnemers  en de ontvangende bedrijven elkaar genoeg te bieden hebben. Na afloop blijft de groep elkaar een aantal malen ontmoeten om te bespreken welke stappen ze zelf zetten. Bij de ‘robotica-groep’, die in 2018 op reis is geweest, heeft dat al geleid tot interessante bedrijfsbezoeken en kennisuitwisselingen in Nederland. “We willen met deze reizen bedrijven laten kennismaken met de innovaties in een frontrunnerland, in dit geval op het gebied van hydrogen. Daarmee willen we voorkomen dat ze hier het wiel opnieuw gaan uitvinden en bieden we de mogelijkheid tot innovatieversnelling.” De reizen leiden geregeld tot nieuwe samenwerkingen en de deelnemers kunnen ook contacten leggen met internationaal belangrijke spelers in de sector, zoals Hydrogen Valley en Brintbranchen.  

Dit artikel is gepubliceerd in Update 1 – januari 2020. Bekijk hier alle verhalen uit deze Update.

Bekijk alle resultaten