Alle resultaten

3D Café in Winterswijk brengt techniek dichterbij

Met Robots en Chihuahua's tijdens het Machine Learning Event | 3D Printcafé in Winterswijk | Bootcamp Robotica in Ede | (On)Opvallend: Van West Koeltechniek. Lees verder onder deze foto.
Slim
3D Café in Winterswijk brengt techniek dichterbij

3D Café brengt techniek dichterbij

3D printcafé in Winterswijk. Foto Patrick van GemertZe begonnen met vier donderdagmiddagen, maar inmiddels is het 3D Café in Winterswijk al twintig keer gehouden en altijd is het “volle bak”, zoals initiator Henk ten Dolle zegt. “Tien, vijftien man meldt zich aan en dan komen er wel veertig”, lacht hij. “Typisch Achterhoek”, vult Marcel Teunissen aan, die als aanjager economische ontwikkeling vanuit de gemeente Winterswijk is aangeschoven. In februari start de nieuwe reeks cafés. Niet alleen 3D, ook robotisering en internet of things zullen terugkerende thema’s worden.

Kleurrijk

Ten Dolle en Teunissen vertellen hun verhaal te midden van een showroom vol kleurrijke 3D-geprinte producten. Van klein – een ring of een heupgewricht van een hond – tot heel groot, zoals een “Mount Rushmore” met portretten van Mozart, Marilyn Monroe, Einstein en Elvis. De gebruikte materialen en technieken zijn verschillend, maar elk object is geprint in één geheel. Op een lange tafel zoemen twee printers. “Er zijn wel veertien verschillende methoden om te printen”, weet Ten Dolle. Hij is al 35 jaar bezig met 3D. “Sommigen zeggen dat 3D-printen alweer over zijn hoogtepunt is, maar daar ben ik het niet mee eens. We staan pas aan het begin. Er is de laatste jaren zoveel gebeurd.” Hij ziet hoe grote spelers zoals General Electric 3D-bedrijven overnemen. Steeds meer producten worden geprint. Ten opzichte van bijvoorbeeld spuitgieten zijn de producten lichter en sterker. De constructies zijn geavanceerd en door de ontwerpen hol te maken, wordt veel bespaard op gewicht. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld de vliegtuigindustrie. 3D wordt ook veel toegepast in de medische sector. “Vroeger dacht men dat je daarvoor zo dicht en glad mogelijk moest printen, maar dat is helemaal over. We willen juist zo open mogelijk printen, zodat het bloed er makkelijk doorheen kan en het lichaam ermee vergroeit.”

Business Center

Teunissen vindt het belangrijk deze ontwikkelingen “dichter bij het publiek te brengen”. “Want”, waarschuwt hij, “als je als ondernemer niet oppast word je ingehaald.” Hij houdt daarbij goed in de gaten wat de behoefte van de markt is en daarom wordt de focus van het 3D Café dit jaar iets breder getrokken, door bijeenkomsten over robotisering en internet of things te houden. De maandelijkse bijeenkomsten, steeds op een donderdag van 16.00 tot 18.00 uur in het Business Center Winterswijk, zijn gratis toegankelijk. Iedereen is welkom. De jongste deelnemer tot nu was tien, de oudste 94. Na de koffie is er altijd een spreker. Voordat er genetwerkt kan worden bij een hapje en een drankje is ook discussie mogelijk. Aanmelden:

Terug naar Update 1 – februari 2019

Bekijk alle resultaten