Alle resultaten

3D-printing: volop kansen voor food- en maakindustrie

Experttafel op 21 februari.
Slim
3D-printing: volop kansen voor food- en maakindustrie

3D-printing: volop kansen voor food- en maakindustrie

Op 21 februari namen ondernemers uit de food- en maakindustrie deel aan de experttafel industriële 3D-printing bij Oceanz in Ede. Erik van der Garde, CEO van Oceanz nam de ondernemers mee in de wereld van professioneel 3D-printing met praktijkvoorbeelden uit diverse sectoren. Van medische toepassingen tot onderdelen voor machines of verpakkingen. De deelnemers hebben kunnen zien hoe binnen de maakindustrie 3D-printing zich van een prototype-techniek tot een serieuze optie voor permanente industriële toepassingen ontwikkelt. Bijvoorbeeld voor orthopedische instrumentmakerij en revalidatie.

Mogelijkheden en voordelen

Diverse voordelen van kunststof 3D-printing kwamen aan bod zoals één stap fabricage, snelle, duurzame en lichtgewicht productie dichtbij huis, vrijheid van ontwerp, voorraadreductie én in meeste gevallen kostenbesparing en maatwerk. Naar aanleiding van vragen van de deelnemers kwamen ook voorbeelden van 3D-printing met andere materialen dan kunststof aan bod, zoals metaal- en beton 3D-printing en andere technieken om meerdere kunststof materialen tegelijk te kunnen printen.

Tijdens de rondleiding bij Oceanz was het printproces in volle gang en kregen de deelnemers een toelichting bij de diverse printers en materialen. Klik hier om de presentatie van Oceanz te downloaden »

Concrete user cases

Tijdens de experttafels georganiseerd door RCT Gelderland staat het formuleren van user cases rondom het thema centraal. In het tweede deel van het programma bespraken de deelnemers tijdens een brainstormsessie hun vraagstukken en uitdagingen met 3D-printing. De meeste vragen en casussen waren gerelateerd aan machinebouw. Zo werd er bijvoorbeeld gesproken over het omslagpunt om van een 3D-print prototype over te gaan tot de daadwerkelijke 3D-print productie van een onderdeel. Ook werd uitvoerig stilgestaan bij de mogelijkheden om kunststof 3D-print onderdelen in te zetten als vervanging voor rvs-onderdelen.

Klik hier om het verslag van de user cases te downloaden »

Aan de slag

Over het algemeen waren de vragen en casussen gericht op inzet van 3D-printing om faal- en logistieke kosten te reduceren en complexe problemen op te lossen. Aan de hand van de uitkomsten wordt gekeken of een casus tot een concreet onderzoeks- of projectvoorstel kan leiden. RCT Gelderland ondersteunt de betreffende ondernemers hierbij.

Over de experttafels

De experttafels zijn een project binnen de Strategische Agenda van Regio Foodvalley en worden mede mogelijk gemaakt door RCT Gelderland, Provincie Gelderland, Regio Foodvalley, VNO-NCW VeluweVallei en Federatie Ondernemerskringen Valleiregio. Wij helpen ondernemers met de experttafels om hun innovatieve activiteiten te versnellen door het delen van faciliteiten en uitwisseling van kennis en deskundigheid met andere ondernemers en kennis-, onderwijs- en onderzoekinstellingen. We stimuleren samenwerking tussen ondernemers en andere organisaties door bij te dragen aan technologie overdracht, netwerking en informatieverspreiding.

Experttafel 3D printing bij Oceanz

Experttafel 3D printing bij Oceanz

Terug naar Update 2 – maart 2019

Bekijk alle resultaten