Alle resultaten

Absolute Cycling ontwikkelt hi-tech fietscomputer

Met in deze editie onder meer: Voor waterstof naar Denemarken | Absolute Cycling ontwikkelt hi-tech fietscomputer | De transitie naar de circulaire economie aanjagen | Inzenden Achterhoek Open Innovatieprijs | Experttafel Voedseltransitie op donderdag 6 februari | Inspirerende duurzame bedrijven | ACT/RCT-jaarbijeenkomst op 10 februari | Bijeenkomst over track-and-trace op 4 maart.
Samenwerking
Absolute Cycling ontwikkelt hi-tech fietscomputer

Absolute Cycling ontwikkelt hi-tech fietscomputer

Tijdens de spectaculaire afvalkoers van Rush Hour in Nijmegen vorig jaar mei kon iedereen via TV Gelderland vijf renners op de voet volgen, met statistieken zoals wattage, hartslag en natuurlijk snelheid. Dit alles werd geregistreerd met het prototype van de fietscomputer van Absolute Cycling. “Onze fietscomputer is veel beter en accurater dan het huidige aanbod”, verzekert Remko Berg van Absolute Cycling. Rond de zomer liggen de fietscomputers bij de wielerspeciaalzaken.

Dat de fietscomputer accurater is, komt omdat Absolute Cycling baanbrekende technologie gebruikt. “Gps heeft altijd een afwijking van plusminus twintig meter. Wij hebben een unieke technologie die zorgt dat we maximaal twee meter afwijken. Het gps-signaal wordt gefuseerd met sensoren uit de ruimtevaart en wordt middels een algoritme met elkaar verbonden. Ook tussen hoge gebouwen, in het bos en zelfs in tunnels kan de locatie nauwkeurig bepaald worden.”
Absolutely Cycling is een start-up en het idee komt van industrieel productontwerper Harm Giesen. Hij heeft een team om zich heen verzameld om de computer te ontwikkelen. “Rush Hour was onze tweede grote test. Daarvoor had Maarten Tjallingii het prototype getest tijdens de Cape Epic, een grote mountainbike wedstrijd in Zuid-Afrika.”

Bekende namen als Niki Terpstra, Kjeld Nuis en Fabio Jakobsen namen deel aan Rush Hour. Uiteindelijk won Fabio Jakobsen met het prototype van Absolute Cycling op zijn stuur.

Livestream

Dat de statistieken van vijf renners ook live te volgen waren bij TV Gelderland was mede mogelijk gemaakt dankzij een voucher van RCT Gelderland. Met dat geld, 10.000 euro, kon de verbinding van de computers naar de servers in de cloud worden ontwikkeld, legt Berg uit. “Dit hebben we samen met Inspiro ontwikkeld.” Zonder de voucher had deze ontwikkeling niet plaatsgevonden, maar dat is niet de enige reden waarom Berg enthousiast is over RCT. “Het is een verbindende factor. Ruud Schuurman (innovatiemakelaar, red.) stelt zijn netwerk ook open en dat levert nuttige samenwerkingen op.”

Aangepast

Tijdens Rush Hour werd wel duidelijk dat het prototype nog te zwaar en te groot was op het stuur. “Dat hebben we aangepast en we hebben een herontwerp gedaan dat  handzamer is, maar alsnog heel duidelijk leesbaar. Het scherm is twee keer zo scherp als dat van de concurrentie. We laten de computers produceren in Nederland, omdat we een kwaliteitsproduct zijn en het beste van het beste willen. Daarnaast werken we graag met betrokken partners. We focussen ons nu op de fietscomputer perfectioneren en daarna gaan we in gesprek met de grote profteams. De grootste wielerploegen in het peloton hebben al interesse getoond om met de Absolute Cycling One te gaan rijden. In 2021 zijn wij zichtbaar in de Tour de France!”

Dit artikel is gepubliceerd in Update 1 – januari 2020. Bekijk hier alle verhalen uit deze Update.

Bekijk alle resultaten