Alle resultaten

Achterhoek Open Innovatieprijs voor cowtoilet van Hanskamp

Schoon
Achterhoek Open Innovatieprijs voor cowtoilet van Hanskamp

Innovatieprijs voor cowtoilet van Hanskamp

 

Het Doetinchemse bedrijf Hanskamp heeft met CowToilet de Achterhoek Open Innovatieprijs 2019 gewonnen. CowToilet is een revolutionair systeem dat het ammoniakprobleem in de melkveesector kan oplossen. Met deze technologische innovatie liet Hanskamp Convergence Industry uit Enschede en D2D Water Solutions uit Hardenberg in de finale achter zich. De bekendmaking was tijdens de Ondernemersavond in het ICER Innovatiecentrum in Ulft. 

Als winnaar van de Achterhoek Open Innovatieprijs gaat Hanskamp – naast een speciaal ontworpen trofee ontvangen uit handen van Gerben Heideman van Varex Imaging, de winnaar van vorig jaar – aan de haal met ‘duurzame’ prijzen. Het Doetinchemse bedrijf krijgt een geldprijs van 5.000 euro, mediabudget à 1.500 euro en invloedrijke netwerkdiners om de technologische innovatie verder brengen. Dat gaat Hanskamp doen samen met partners IQue Digital Media Design (Emmer-Compascuum), Jadap International (Eibergen), MetalWork Pneumatic (Ede) en Locis Adviseurs (Varsseveld).

Spannende eindstrijd

De drie finalisten waren door een vakjury gekozen uit maar liefst 31 aanmeldingen vanuit heel Nederland en zelfs één vanuit Duitsland. De bedrijven maakten er een spannende eindstrijd van. Nadat ze alledrie waren geïnterviewd door gastspreker Peter van Zadelhoff, kregen ze een minuut de tijd om hun technologische innovatie te pitchen. Uiteindelijk werd CowToilet van Hanskamp door de andere deelnemers, partners van het event, sponsoren en genodigden gekozen tot de winnaar van editie twee van het Achterhoek Open Innovatieprijs.

‘Koevriendelijke oplossing’

Bedenker Henk Hanskamp noemt CowToilet ‘koevriendelijk én een oplossing voor ammoniakemissie.’ De technologische innovatie moet ervoor zorgen dat de urine van de koe separaat wordt opgevangen van de vaste mest, zodat minder ammoniak wordt gevormd. De opgevangen urine is om te zetten in meststoffen die de boer over het land kan uitrijden. Het zelflerende CowToilet komt medio 2020 op de markt.

RCT Gelderland is een van de organisatoren van deze wedstrijd.

Bekijk alle resultaten