Alle resultaten

Anders kijken naar samenwerken en leiderschap

Succesvol samenwerken: valkuilen en inspirerende voorbeelden
Samenwerking

Anders kijken naar samenwerken en leiderschap

Sociale innovatie: het is een breed begrip met verschillende definities. Dat het een zeer actueel thema is, blijkt wel uit het aantal belangstellenden voor het webinar dat op 18 juni plaatsvond. Innovatiemakelaar Marieke op de Weegh en Ben Vissers van The Next Step gingen met 45 deelnemers in gesprek over innovatie, samenwerken en leiderschap. Aan de hand van drie valkuilen en een aantal praktische ondernemersvoorbeelden werd de deelnemer getriggerd direct aan de slag te gaan. Stap 1? De mens in de organisatie centraal!

Dit webinar werd georganiseerd door RCT Gelderland in samenwerking met The Next Step.

Sociale Innovatie webinar

De mens maakt de innovatie

Dat technologie en R&D nodig is voor innovatie, is een gegeven. Echter blijkt uit onderzoek dat het succes van een innovatie voor 75% afhankelijk is van de mens. En daarbij komt sociale innovatie om de hoek kijken. Veranderingen vragen veel van de wendbaarheid van organisatie en medewerkers. Een ingenieus nieuw IT-systeem kan binnen een organisatie zijn meerwaarde pas uitwijzen wanneer de medewerkers het omarmen. In de huidige uitdagende tijden wordt het belang van sociale innovatie meer dan ooit duidelijk.

Valkuilen

Tijdens zijn presentatie behandelt Ben Vissers meerdere valkuilen waar men binnen een organisatie mee te maken kan krijgen. Zo vormt de ‘Wij vs. Zij’ gedachte een bedreiging voor innovatie en ook het centraal stellen van de leider: ‘iedereen kijkt naar boven’. Organisaties zijn geneigd om verandering vanuit de structuur te benaderen waarbij reorganisatie een automatisme kan zijn. De antwoorden volgens het sociale innovatie gedachtegoed? Denk inclusief, stel interactie tussen mensen en afdelingen centraal en ga uit van procesbenadering.

Met concrete voorbeelden van bedrijven uit de regio biedt Vissers tijdens de presentatie handvatten om direct mee aan de slag te gaan. Deze ondernemers deelden elk hun tips om sociale innovatie tot een succes te maken. Benieuwd naar de reacties en vragen van de deelnemers? The Next Step deelt deze in hun blog.

Meer weten?

Meer weten over dit onderwerp? Onze innovatiemakelaars gaan graag met je in gesprek! Neem contact op met Marieke of Sina.

Bekijk alle resultaten