Alle resultaten

Dubbel duurzaamheid: product en beleid

Schoon
Dubbel duurzaamheid: product en beleid

Dubbel duurzaamheid: product en beleid

Stel je voor, je bent 80, woont zelfstandig en draagt een horloge dat jouw gezondheid monitort. Op een gegeven moment gaat de deurbel en dan staat er een ambulancebroeder die vertelt dat je over een half uur een hartaanval krijg en dat je daarom beter mee kunt gaan naar het ziekenhuis.

Producten mogelijk maken waardoor wij langer en gezonder op deze wereld kunnen leven

Dat is de visie van Avantes CEO Benno Oderkerk. 25 jaar geleden begonnen in een schuur in Eerbeek is Avantes inmiddels uitgegroeid tot de nummer 2 op de wereld in de nichemarkt spectroscopie. Innovatie is met een R&D-afdeling van 22 van de 85 medewerkers duidelijk belangrijk voor Avantes. En sinds een verhuizing in 2011 staat duurzaamheid hoog op de agenda.

Van dikte van zonnepanelen tot zuurstof in bloed

Een spectrometer is een optisch instrument dat de kleur van licht kan meten. In de gezondheidszorg worden de spectrometers van Avantes in allerlei apparatuur gebruikt. Oderkerk vertelt: “Als je bijvoorbeeld een bypassoperatie krijgt en aan een hart-longmachine ligt, dan wordt het zuurstofgehalte van het bloed bepaald door met een spectrometer de kleur te meten. Maar ook in de land- en tuinbouw en bij de productie van flexibele zonnepanelen worden onze spectrometers gebruikt.

Spectrometers, een duurzaam product

Spectrometers gaan lang mee, ze bevatten geen bewegende onderdelen en gaan daardoor nauwelijks kapot. Het zijn op zichzelf dus heel duurzame producten. Over de hele wereld worden meer dan 40.000 spectrometers van Avantes gebruikt, heel soms komt er een terug die in de jaren negentig is geproduceerd. Niet alleen het product is duurzaam, ook op andere gebieden voert Avantes een innovatief en duurzaam beleid. Het productieproces bij Avantes is bijvoorbeeld vrij ambachtelijk, maar het afgelopen jaar zijn belangrijke stappen gezet richting een (semi-)automatisch productieproces. Door robots in te zetten kan de nauwkeurigheid en daarmee de kwaliteit en reproduceerbaarheid van de spectrometers worden verhoogd.

Van energielabel G naar A

Bij een verhuizing van Eerbeek naar Apeldoorn in 2011 ontstond de mogelijkheid een oud pand te verduurzamen. Een warmte- en koudepompeninstallatie, 400 zonnepanelen op het dak, het doel was om een zoveel mogelijk energieneutraal pand te creëren. Oderkerk: “Afgelopen jaar hebben we vier maanden totaal energieneutraal kunnen produceren. De filosofie van duurzaamheid hebben we ver doorgetrokken: al onze bedrijfsauto’s zijn hybride of vol elektrisch en we zorgen voor een zeer kleine afvalstroom.”

Het duurzaam inzetten van technisch personeel is een onderwerp waar Avantes zich in twee richtingen mee bezighoudt: jongeren enthousiast maken voor techniek en het vinden en behouden van goede medewerkers. “Op het moment dat je een openhartoperatie hebt, waar dan ook ter wereld, is er een kans van 80 procent dat er een Avantes spectrometer naar je bloedbeeld aan het kijken is. Dat zegt wat over de kwaliteit die onze producten moeten hebben. Nieuwe medewerkers hebben vaak een technische achtergrond maar weten zelden iets over spectrometers. Scholing is daarom belangrijk voor ons.”

Spectrometer van papier voor groep 8

“Onlangs hebben we een heel leuk project voor groep 8 van het basisonderwijs ondersteund. Samen met Globe ontwikkelden we een lespakket waarbij kinderen zelf een papieren spectrometer maakten waarmee ze kunnen testen of een lamp energiezuinig is.” Avantes stimuleert daarnaast activiteiten in de hele leerlijn. Er komen regelmatig studenten vanuit het hbo in de omgeving of van het Technasium. “Techniek is prachtig en spectroscopie helemaal, dat willen we graag aan iedereen laten zien!”

“Techniek is prachtig en spectroscopie helemaal, dat willen we graag aan iedereen laten zien!”

Benno Oderkerk, Avantes

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten