Alle resultaten

Batterij-elektrisch slopen

RCT Gelderland brengt ondernemers in contact met elkaar en met kennisinstellingen om hun innovatie verder te ontwikkelen. Dikwijls is een financiële ondersteuning in de vorm van een voucher daarbij nodig. Lees bij 'Resultaten' waar dit toe kan leiden...
SamenwerkingRivierenland

Batterij-elektrisch slopen

Een bedrijf in Rivierenland is gestart als dealer van machines voor het grondverzet en de sloperij. Inmiddels is het veel meer dan dat: het bedrijf repareert en produceert deze machines nu zelf. Zo levert het kleine graafmachines, die onder meer in de sloop van gebouwen worden gebruikt.

Deze machines gebruikten diesel – met een volle tank konden ze het doorgaans een week redden. Alleen heeft de overheid bepaald dat inpandig geen diesel meer mag worden gebruikt. Zodoende zijn de graafmachines nu elektrische voertuigen geworden. In de praktijk betekent dit dat zij via een stekker met het lichtnet worden verbonden en zo slopen en graven. In sloopgebouwen is dat natuurlijk niet handig. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de graafmachines de eigen energievoorziening onklaar maken. Een klant van het bedrijf wil om die reden een graafmachine die batterij-elektrisch wordt voortgedreven. Aangezien dit kleine graafmachines zijn, is het aanbrengen van een pakket batterijen lastig. Toch besluit het bedrijf om met deze vraag aan de slag te gaan.

Ze benaderen de innovatiemakelaar van RCT Gelderland met de vraag of hij een mogelijkheid ziet om dit project via een subsidie financieel nog een steuntje in de rug te geven. Het bedrijf verwacht dat de vraag van deze ene klant niet op zichzelf staat, veel meer klanten zullen geïnteresseerd zijn in een batterij-elektrische graafmachine. Om die reden lijkt een energievoucher die in het kader van de groeiversneller beschikbaar wordt gesteld een goede optie.

Na samenspraak met Oost NL wordt de voucher toegekend en inmiddels worden de eerste batterij-elektrische graafmachines geleverd. Zij zijn uitgerust met een batterijpakket, dat via een slede kan worden verwisseld met een nieuw pakket. Zo kan het gebruikte pakket worden opgeladen, terwijl de graafmachine nog aan het werk is. Het aardige is in dit geval dat minder betalen voor energie twee extra voordelen oplevert: minder CO2-uitstoot en veiliger inpandig slopen.

Bekijk alle resultaten