Alle resultaten

Bedrijf uit Velp oogst lof met spatbrillen

Met in deze editie onder andere: Circulair verkeersbord wint Veluwse Innovatieprijs | Inspirerend boek over cleantech | Bedrijf uit Velp oogst lof met spatbrillen | CIRCLES organiseert Gelderse Innovatie Top 20
Samenwerking
Bedrijf uit Velp oogst lof met spatbrillen

Bedrijf uit Velp oogst lof met spatbrillen

Toen begin dit jaar de levering van beschermende materialen uit China stokte, zocht Radboud UMC dicht bij huis een alternatief. De Kat Tooling & Moulding BV uit Velp ontwikkelde razendsnel speciale Pre Shield spatbrilhouders. Inmiddels zijn er al tweehonderdduizend verkocht. Niet alleen aan Radboud UMC maar ook aan andere zorginstellingen. Zelfs een wethouder kwam persoonlijk langs om zijn waardering uit te spreken.

De Kat Tooling & Moulding BV maakt twee onderdelen voor de spatbrillen; het bandje om het hoofd en het bandje om de bril vast te maken. Een partner, Piant, maakt de kap. Samen vormen de onderdelen een CE-gecertificeerde gezichtsbeschermer, die zorgprofessionals beschermt tegen het coronavirus. Het helpt hen zich onder extreme omstandigheden patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

Kerstgedachte

Voor De Kat Tooling & Moulding BV was het geen ongewone vraag. Karel Oomens: “Wij zijn een productiebedrijf en we maken kunststofproducten.” Maar het proces verliep wel anders dan anders: in plaats van in enkele weken was er nu binnen enkele dagen een matrijs en werden al binnen vier dagen duizend exemplaren afgeleverd. “Iedereen wilde meewerken. Er leefde een soort kerstgedachte om samen een mooi product te maken”, vertelt Oomens. “Daardoor konden we dit in een recordtempo doen. Er werken bij ons 25 mensen op verschillende afdelingen maar iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan het eindresultaat. We hebben zelfs een camera op de machine gezet en iedereen keek nog vlak voor hij ging slapen of de machine nog draaide. Stampen met die hap.”

Meer coronaproducten

Inmiddels heeft De Kat ook andere “coronagerelateerde” producten gemaakt, zoals schuifjes om aan te geven of een werkplek bezet is en een soort schoenendoos voor sneltests op de Engelse markt. “Dat hebben we niet bewust opgezocht, van oudsher komen klanten via mond-tot-mondreclame bij ons. Doordat wij aluminium matrijzen maken, zijn de kosten lager en kunnen we sneller werken dan wanneer je een matrijs in China zou bestellen. De productie duurt dan een week of vier tot zes en daarna moeten de goederen naar Nederland. Dat kan per vliegtuig, maar dat is heel duur, of per boot, maar dan duurt het nog zes tot acht weken. Ook voor de spatbrillen hebben we de kosten zo laag mogelijk gehouden. Daarom hebben we simpele “open-dichtmatrijzen” gemaakt. Radboud verdient de investering weer terug, doordat de spatbrillen nu ook te koop zijn voor andere zorgorganisaties. Oomens: “Ze wilden zelf niet misgrijpen, maar als andere bedrijven hiermee geholpen zijn, mogen zij die brillen ook gebruiken.”

‘Tomeloze inzet’

Wethouder Ronald Haverkamp, die persoonlijk naar De Kat toe kwam: “Ik vind het echt heel mooi dat een bedrijf uit de gemeente Rheden bijdraagt aan de levering van beschermingsmateriaal voor onze zorgprofessionals die zo hard werken in deze moeilijke tijd. Het is enorm belangrijk dat het bedrijfsleven op allerlei manieren nadenkt over het produceren van producten die nu door de zorgsector met urgentie worden gevraagd. Ik merk bij het personeel van het bedrijf een tomeloze inzet om te voorzien in de grote vraag naar spatbrillen.”

Dit artikel is gepubliceerd in Update 6 – december 2020. Bekijk hier alle verhalen uit de Update.

Bekijk alle resultaten