Business of Things inspireert ondernemers

bussines of thingsWat kan “internet of things” voor mijn bedrijf betekenen? Die vraag stond centraal tijdens het event “Business of Things” bij Luminis op de Kleefse Waard in Arnhem. Zo ver van ieders bed is dit thema niet meer: na een middag brainstormen in drie groepen pitchten de ondernemers van uiteenlopende bedrijven samen goede ideeën. Deze vruchtbare middag leverde behalve concrete concepten vooral inspiratie op.

 

Zo’n twintig deelnemers kwamen naar de rondetafelbijeenkomst die RCT-makelaar Ruud Schuurman samen met Luminis had vormgegeven. Een grote doos wijn op tafel moest de deelnemers verleiden extra hard hun best te doen om na de sessies met goede ideeën te komen: de beste pitch won de flessen.

 

Inspiratie

Ter inspiratie kregen zij de verhalen van Luminis en Inspiro mee: twee grote groeiers die “internet of things” omarmen. Luminis met vijf vestigingen in Nederland, maakt applicaties. Internet of things maakt daar onderdeel van uit. In plaats van het uit de weg te gaan, zoals sommige “probleemdenkers”, vragen zij zich voortdurend af hoe ze hier als bedrijf hun voordeel mee kunnen doen. „Dit gaat heel veel mogelijkheden opleveren. Denk aan sensoren die waarschuwen als iets kapot gaat en de verzameling en verkoop van data”, demonstreerde directeur René Janssen. Hij noemde een aantal succesvolle voorbeelden, zoals de sensor in het wegdek die ziet of een parkeerplek vrij is, of die meet of mensen in hun bed of op de grond liggen, een app waarmee je de temperatuur in de kamer kunt bedienen of een fitnesstracker voor paarden. „Hier zit veel intelligentie in”, benadrukt hij.

Naar de maan

Frank van Eck van Inspiro, een designhouse in Arnhem op het gebied van elektronica en software engineering richt zich op maatwerkontwikkeling van onder andere “internet of things”-oplossingen. Veiligheid van data en system engineering krijgen daarbij alle aandacht. Een van de voorbeelden die hij noemde was een electronic access control system. Daarmee kan met een app een deurslot op afstand geopend worden. Toegangscontrole en toegangsbeheer zijn gerealiseerd in de cloud. De deelnemers schoven helemaal naar het puntje van hun stoel toen hij vertelde over Inspiro’s recente bijdrage aan een Chinese maanmissie: een satelliet die het mogelijk maakt vanaf de achterkant van de maan te communiceren met de aarde, dit zonder verbonden te worden aan het internet.

Verwarmde stoel

Geïnspireerd gingen de deelnemers uiteen in drie groepen. Eenmaal weer terug bij elkaar waren ze gedreven genoeg om elkaar de loef af proberen te steken. De wijn ging naar het idee van onder meer Sit & Heat. Dit bedrijf ontwikkelde al de duurzame verwarmde stadionstoelen. Voor stadions vergt dit echter een (te) grote investering vooraf. Deze middag kwamen het team waarin deze ondernemers zaten met de suggesties om een app te ontwikkelen zodat iedereen zelf een stoel kan ‘kopen’ en de verwarming kan bedienen met een app. Genoeg stof om nog een goed voor te gaan zitten.

Bekijk alle resultaten