Alle resultaten

“Het is misschien een complexe tijd maar ik vind het tegelijkertijd machtig mooi om daar als bedrijf in mee te kunnen bewegen en in te springen op de behoeftes die er bij onze klanten ontstaan.”

Samenwerking
<strong>“Het is misschien een complexe tijd maar ik vind het tegelijkertijd machtig mooi om daar als bedrijf in mee te kunnen bewegen en in te springen op de behoeftes die er bij onze klanten ontstaan.”</strong>

“Het is misschien een complexe tijd maar ik vind het tegelijkertijd machtig mooi om daar als bedrijf in mee te kunnen bewegen en in te springen op de behoeftes die er bij onze klanten ontstaan.”

De uitdagingen van 2023 maken het ondernemen voor Jorrit den Hartog (51) van carrosseriefabriek Hartog-Est in Waardenburg misschien wel des te interessanter. “Vijftien jaar geleden waren de meeste laadbakken die we op vrachtwagens construeerden nog vrij standaard. De laatste tien jaren zijn we nóg meer gaan meedenken met onze klanten over hoe goederenvervoer zo efficiënt en duurzaam mogelijk kan worden ingericht. Aan elk vervoer komen namelijk specifieke eisen en wensen te pas. Zo hebben we een systeem ontwikkeld voor een recyclebedrijf, waardoor deze het grote aanbod aan recyclematerialen efficiënt kan verwerken en bouwen we op dit moment de eerste customized elektrische trucks op. Met de koerswijziging van Hartog-Est zijn we ons meer gaan richten op maatwerk. Dit is een specialisatie van ons geworden, waardoor we nu heel flexibel en goed in staat zijn om op de veranderende vragen van deze tijd in te springen. Vanwege langere levertijden bouwen we de laadbak vaak al voordat we de truck in huis hebben. Met een goede communicatie en een betrouwbaar netwerk kan dat ook. De grootste onzekerheid zit hem in de steeds stijgende prijzen van materialen. Gelukkig hebben onze klanten daar tot nu toe alle begrip voor. Het is misschien een complexe tijd, maar ik vind het tegelijkertijd machtig mooi om daar als bedrijf in mee te kunnen bewegen en in te springen op de behoeftes die er bij onze klanten ontstaan.”

Netwerkpartner
“In onze eigen ambitie om te verduurzamen, komen we ook uitdagingen tegen. Vanwege onder andere de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet in Rivierenland liggen er nog geen zonnepanelen op het dak en ook zoiets als een warmtepomp voor onze spuiterij is een toekomstbeeld. Het is daarom belangrijk om samen met collega-ondernemers te sparren en te zoeken naar mogelijkheden. RCT Gelderland is wat dat betreft een goede netwerkpartner. De lijntjes naar onderwijs, duurzaamheid en smart industry hebben de innovatiemakelaars al gelegd. Zij kennen de ins en outs van maakbedrijven in de regio en koppelen ondernemers met vraag en aanbod aan elkaar. Dat is heel concreet en heeft daarom voor mij echt een toegevoegde waarde. Door middel van de voucher waar RCT Gelderland ons op attendeerde, hebben wij een hefvloer kunnen ontwikkelen, waardoor goederen in laadruimtes op verschillende hoogtes kunnen worden geladen. Met deze ontwikkeling kan het goederenvervoer veel efficiënter en dus duurzamer worden ingericht. Als bedrijf hebben we ons hier mee kunnen onderscheiden.”

“Samenwerken met bedrijven in de regio heeft voor mij absoluut een meerwaarde. Met leveranciers in de omgeving hebben wij goede contacten en korte lijnen. Het lassen van staalconstructies doen wij zelf, maar veel staalwerk besteden we ook uit aan een partner in de regio en op dit moment ontwikkelen we voor een grote fruitsappenproducent in de buurt een speciale laadruimte voor hun automatische vervoersysteem. We mogen meer gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Maak daarom bekend wat bedrijven in de directe nabijheid doen, zodat ondernemers elkaar kunnen vinden. RCT Gelderland speelt daarin een essentiële rol.”

200 jaar
Het antieke rijtuigje, dat met stevige kabels boven de entree van de kantoorruimte hangt, herinnert aan de lange historie van familiebedrijf Hartog; over twee jaar precies tweehonderd jaar. Jorrit wil flexibel blijven ondernemen in de sterk veranderende transportwereld en vanzelfsprekend heeft hij het plichtsbesef om Hartog-Est op succesvolle wijze voort te zetten. Tegelijkertijd blijft hij er nuchter onder. “Wat dat betreft sta ik echt met twee benen op de kleigrond. Ik probeer gewoon mijzelf te blijven en vind het belangrijk dat mijn medewerkers hier tevreden rondlopen. Een goed team om je heen bouwen, dat is misschien wel de grootste les die ik heb geleerd. Je kunt nog zulke mooie visies en targets hebben, als je je mensen niet meekrijgt, dan ben je nergens.”

Bekijk alle resultaten