Alle resultaten

Centraal Beheer maakt werk van klimaat

Schoon
Centraal Beheer maakt werk van klimaat

Klimaat is aandachtsgebied bij Centraal Beheer

Zeg je Centraal Beheer, dan zeg je natuurlijk: even Apeldoorn bellen. Opgericht in 1909 door werkgevers om sociale verzekeringen uit te voeren is Centraal Beheer anno 2019 uitgegroeid tot één van de grootste werkgevers van Apeldoorn en “van oudsher al betrokken bij het wel en wee van ondernemers”, aldus Jack Hommel, directeur zakelijk bij Centraal Beheer. Sinds 1995 maakt Centraal Beheer onderdeel uit van de Achmea Groep, de grootste verzekeraar in Nederland. Bij Achmea werken ongeveer 13.000 mensen in Nederland en 2800 daarbuiten.

Het klimaat verandert. De gevolgen zijn merkbaar en zichtbaar. “Als grootste verzekeraar zien we al jaren de schadeoverlast toenemen door bijvoorbeeld extreem weer, veroorzaakt door klimaatveranderingen.” Klimaatactie behoort samen met goede gezondheid en welzijn, duurzame steden en gemeenschappen tot de aandachtsgebieden van Centraal Beheer in het duurzaamheidsbeleid.

Inzetten op preventie

“Een verzekeraar kan premies verhogen of verlagen, maar we willen meer dan dat. Vanuit onze maatschappelijke rol moeten we goed nadenken over preventie en onze kennis en kunde inzetten én delen met anderen.” Zo richt Centraal Beheer zich op duurzame inzetbaarheid en de creatie van veilig wonen en werken. Bijvoorbeeld door de veiligheid op bedrijventerreinen te verhogen door inbraakmogelijkheden te verminderen en advies te geven over brandveiligheid. Hiervoor zoekt Centraal Beheer de samenwerking met andere partijen zoals werkgeversorganisaties en veiligheidsbedrijven.

Duurzame mobiliteit

Ook op het gebied van mobiliteit onderscheidt Centraal Beheer zich: “Wagenplan, een joint-venture van Centraal Beheer met leasemaatschappij Athlon, is al jarenlang de meest duurzame leasemaatschappij van Nederland.” Centraal Beheer zoekt doorlopend naar nieuwe oplossingen en ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit. Om de CO2-uitstoot te verlagen, zet het in op het gebruik van elektrische auto’s, fietsen en scooters, slimme OV-oplossingen, compensatie van de CO2-uitstoot van de leasevloot en “in ecosystemen met regionale partners werken we samen aan deelauto-projecten, zoals Amber, om het aantal auto’s op de weg te verminderen”, licht Jack Hommel toe.

BlueLabel

“Als dé verzekeraar van de Nederlandse overheid en waterschappen passen we onze opgedane kennis en kunde toe in het publieke en private domein, bijvoorbeeld met BlueLabel.” Dit is een technologie die het mogelijk maakt om de klimaatopgave, ten opzichte van hevige neerslag, overstromingen, hitte en droogte, inzichtelijk te maken. Het stelt overheden, bedrijven en particulieren in staat om effectieve maatregelen te plannen en uit te voeren die bijdragen aan overstromingsbestendige buurten en steden creëren.

Practice what you preach

Centraal Beheer werkt zelf ook aan een klimaatneutrale bedrijfsvoering. “We hebben al jaren ervaring met zonnepanelen en de installatie ervan. Dit jaar zijn we gestart met de verkoop van zonnepanelen en we vinden dat we zelf ook moeten verduurzamen door gebruik van zonnepanelen. Practice what you preach!” Naast de achthonderd zonnepanelen op het dak van het pand in Apeldoorn parkeren werknemers en bezoekers hun auto inmiddels onder een bijzondere overkapping van maar liefst 3200 zonnepanelen.

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten