Alle resultaten

“Circulariteit zit bij ons in het basisdenken”

Schoon
“Circulariteit zit bij ons in het basisdenken”

"Circulariteit zit bij ons in het basisdenken"

Bij de VanDrie Group gaan ze uit van de kracht van de keten. Dit Nederlandse familiebedrijf met zes ondernemingen in Apeldoorn opereert dan ook in alle schakels van de keten: kalverhouderijen, zuivelgrondstoffen (verwerking & handel), (kalver)voeders, slachterijen en kalfsvellen. “We weten dat we impact hebben op mens, dier en klimaat. Klimaatuitdagingen en circulair produceren houdt ons volop bezig. Dit is de reden dat wij elk deel van een kalf tot waarde brengen en inzetten op het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en het reduceren van uitstoot”, vertelt Marijke Everts de Director Corporate Affairs van de VanDrie Group.

De kracht van de keten wordt niet alleen gebruikt om kwaliteit te waarborgen maar ook om processen zo duurzaam mogelijk in te richten. “Circulariteit zit bij ons in het basisdenken.” De VanDrie Group streeft ernaar om niets te verspillen en elke grondstof, reststroom of bijproduct tot waarde te brengen. Van kop tot staart, alles is van waarde. “We gebruiken alle delen van het kalf. De helft van het dier verwerken we tot vleesproduct. Bijproducten zoals beenderen en vetten zijn terug te vinden in onder andere dierenvoeding, cosmetica- en verzorgingsproducten en snoepgoed. Het kalverbloed verzamelen we voor de farmaceutische industrie en de kalfsvellen worden gebruikt in de leerindustrie.”

De consumentenproducten leveren ze kant en klaar af. Om de houdbaarheid van deze producten te vergroten en voedselverspilling tegen te gaan maakt het bedrijf meer gebruik van plastic. “Een lastig dilemma, omdat plasticafval natuurlijk ook een groot probleem is.” Alle schalen die ze gebruiken voor het verpakken van vlees worden gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal. Ook is de VanDrie Group overgegaan op dunnere wikkelfolie zodat minder plastic gebruikt hoeft te worden. De volgende stap is het onderzoek naar mogelijkheden om de plastic bakjes te vervangen door kartonnen onderschaaltjes.

Als familiebedrijf zorgen we voor elkaar

“Geen mooie, kwalitatieve producten zonder onze collega’s. Het productiepersoneel werkt bijvoorbeeld onder zware fysieke omstandigheden. Wij moeten ervoor zorgen dat zij fit en vitaal kunnen blijven in hun werk”, vertelt Everts. Omdat vitale medewerkers een belangrijke pijler zijn in het MVO-beleid streeft de VanDrie Group naar een maximaal ziekteverzuim van 4,5 procent. “Als familiebedrijf zorgen we niet alleen voor elkaar maar werken we ook samen aan een duurzame toekomst.” Het bedrijf vindt het belangrijk om intern bewustzijn te creëren rondom impactvermindering en klimaatverandering en ketenpartners te stimuleren verder te verduurzamen.

Oukro

Alle kalfsvellen van de VanDrie Group worden verwerkt in het vellenverwerkingsbedrijf van Oukro. In de fabriek in Apeldoorn worden jaarlijks zo’n 1,5 miljoen kalfsvellen verwerkt, grotendeels afkomstig van de slachterijen van de VanDrie Group. “Een van de MVO-doelen is onze CO2-uitstoot reduceren met maar liefst 49 procent. Om onze footprint te verminderen zoeken we zoveel mogelijk naar duurzame oplossingen. We hebben in totaal 1.578 zonnepanelen op het dak van ons bedrijfspand laten plaatsen. Het zonnedak voorziet ons voor een kwart van de totale jaarlijkse energiebehoefte.”

“Voor de productie van kalfsvellen, wordt van oudsher veel zout gebruikt voor de conservering. Dit heeft veel impact op het afvalwater, dat vervolgens weer gezuiverd moet worden. We hebben dan ook veel geïnvesteerd in het terugdringen van zoutgebruik.” Minder zoutgebruik betekent minder afvalwater dat gezuiverd moeten worden, een korter verwerkingsproces en minder transportbewegingen.

Blijf in gesprek

De VanDrie Group heeft een ecosysteem gebouwd om samen met stakeholders kennis, kunde en ervaringen uit te wisselen om processen steeds verder te verduurzamen en te optimaliseren. “Wij vinden het belangrijk om in gesprek te blijven met onze stakeholders, van afnemers en kalverhouders tot overheden en omwonenden. Het is belangrijk om naar hen te luisteren en op een transparante wijze te vertellen waar wij mee bezig zijn zodat we samen stappen vooruit kunnen zetten.”

Dierenwelzijn

Goede huisvesting, voeding en verzorging zijn bepalend voor gezonde kalveren. “We stellen alles in het werk om het dierenwelzijn van onze kalveren te borgen.” In de kalverhouderijen van de VanDrie Group lopen kalveren vrij rond in groepen, worden de stallen geventileerd en is er voldoende daglicht. Samen met transporteurs en kalverhouders kijkt het bedrijf hoe de werkwijzen rondom het laden en lossen kan\verbeteren. Dat zijn namelijk momenten die stress kunnen opleveren voor de kalveren. Voor het verantwoorde transport van kalveren houden ze onder andere rekening met de kwaliteit van het transportmiddel, de ervaring van de bestuurder en klimaatbeheersing.

“We stellen alles in het werk om het dierenwelzijn van onze kalveren te borgen.”

Marijke Everts

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten