Alle resultaten

Claymount Assemblies winnaar van de Achterhoek Open Innovatieprijs

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Slim

Claymount Assemblies winnaar van de Achterhoek Open Innovatieprijs

Achterhoek innovatieprijsWoensdagavond 21 maart vond de uitreiking van de Achterhoek Open Innovatieprijs plaats tijdens de Ondernemersavond in het ICER in Ulft. Nadat avondvoorzitter Charles Groenhuijsen uitgebreid stilstond bij de drie finalisten, wezen de aanwezige bezoekers uiteindelijk Claymount Assemblies B.V. uit Dinxperlo aan als winnaar van deze prestigieuze prijs.

 

De Ondernemersavond is onderdeel en sluitstuk van het InnovatieFestival 2018. Het jaarlijks terugkerende, meerdaagse evenement waarin de Achterhoekse Smart Industry centraal staat. Verspreid over de Achterhoek werd er ook dit jaar weer een gevarieerd programma geboden waarin bedrijven, onderwijsinstellingen, studenten, scholieren en carrièreswitchers met elkaar verbonden worden door een gemeenschappelijke interesse: Smart Industry.

Smart Industry was ook het centrale thema van de Ondernemersavond. Het programma van deze avond werkte toe naar de uitreiking van de Achterhoek Open Innovatieprijs. De toevoeging ‘open’ was een belangrijk verschil ten opzichte van voorgaande edities van deze award. Dit hield namelijk in dat ook inzendingen van buiten de Achterhoek meedongen naar de Achterhoek Open Innovatieprijs. Daarnaast was een belangrijk criterium dat de ingezonden innovatie door een (open) samenwerking tussen twee of meer partijen tot stand kwam. Uiteindelijk kon de jury zich buigen over ruim twintig inzendingen waarvan er drie een uitnodiging ontvingen om op de Ondernemersavond hun opwachting als finalist te maken.

Nadat de bezoekers een typisch Achterhoeks voorgerecht hadden genuttigd, liep avondvoorzitter Charles Groenhuijsen met hen door het avondprogramma. Als kick-off ging Groenhuijsen in gesprek met drie personen die recent in hun vakgebied een eervolle prijs ontvingen. Nikki Prein; Nederlands Kampioen Gastvrouw in 2017, Marjolein Helder; winnaar van de Impact Award voor haar innovatie Plant-e waarmee elektriciteit opgewekt kan worden uit planten, en Wim Simons van het bedrijf Timmerije uit Neede; winnaar van de Inspiratie & Innovatie Award voor zijn uitvinding, een 100% biologisch afbreekbaar materiaal genaamd biopolymeer. Drie succesverhalen om alvast in de juiste ‘winnaarsstemming’ te komen.

Na het hoofdgerecht mochten de bezoekers, voornamelijk ondernemers, hun oordeel vellen en de winnaar van de Achterhoek Open Innovatieprijs aanwijzen. Voor het zover was stelde juryvoorzitter Wybren Jouwsma zijn collega-juryleden voor en legde hij uit wat voor hen de criteria waren bij het nomineren van de finalisten. Daaropvolgend maakte Charles Groenhuijsen de genomineerden bekend. Dit waren:

Claymount Assemblies B.V. In nauwe samenwerking met Sigmascreening ontwikkelden zij ‘Pressure-controlled Compression’.
Het Internet Huis. Met Nazca-i en Slagman Techniek introduceerden zij ‘The Task’.
O’Talent. Hun gelijknamige innovatie kwam tot stand samen met Kexcom en A-Vision.
De innovaties van de finalisten werden door middel van een video gepresenteerd en nadat de drie kanshebbers door Groenhuijsen waren geïnterviewd, wees het publiek Claymount Assemblies B.V. aan als winnaar van de Achterhoek Open Innovatieprijs 2018. Zij ontwikkelden een techniek voor het beter comprimeren van een borst tijdens het maken van een mammogram. De oude techniek is op basis van kracht, ongeacht de grootte van de borst. Klinische studies tonen aan dat dit een verkeerd uitgangspunt is. Pressure-controlled Compression van Claymount Assemblies B.V. bepaalt real-time de oppervlakte van de borst en op het juiste moment wordt er een signaal gegeven aan de laborant dat er gestopt moet worden met het comprimeren. “Dus niet meer comprimeren op kracht, maar comprimeren op druk. Bij een grotere borst, wordt de kracht hoger, maar is de druk hetzelfde als bij een kleinere borst. Dit zorgt voor een constantere manier van werken en leidt tot een betere diagnose”, aldus Gerben Heideman, general manager van Claymount Assemblies B.V.

Uit handen van de winnaar van vorig jaar, Hielke Dijkstra van Trios Precision Engineering, ontving hij een cheque ter waarde van 5.000 euro en een prachtig beeld gemaakt door kunstenaar en bronsgieter Jan te Kulve.

Op de after-party in de Afbramerij op het DRU Industriepark blikte de organisatie (Dhr. Ben Brussen, mevr. Wilma Elbertsen, dhr. Martin Stor, dhr. Kees Nieuwenhuijse en dhr. Toin de Ruiter, terug op een enerverende en geslaagde avond. “De avond was een ode aan innovatie en ondernemersgeest! De Achterhoek staat wederom op de kaart als een belangrijk en innovatief Smart Industry-gebied in Nederland. Daar mogen we trots op zijn”, zo vatte dhr. Ben Brussen de avond samen.

Bekijk alle resultaten