Alle resultaten

“Concrete info over automatisering en robotisering, specifiek voor mijn organisatie”

Samenwerking
“Concrete info over automatisering en robotisering, specifiek voor mijn organisatie”

“Concrete info over automatisering en robotisering, specifiek voor mijn organisatie.”

Na anderhalf jaar online meetings organiseerden we op woensdag 19 mei eindelijk weer een live Experttafel. Bij Gibas in Nijkerk doken twee kleine groepen ondernemers de robotisering in, specifiek toegespitst op vraagstukken binnen hun eigen organisatie.

Gibas trainingscentrum robot

Gibas is een grote speler op het gebied van automatisering van productieprocessen. Sina Salim, innovatiemakelaar RCT: “Bij verschillende bedrijven waar ik de afgelopen tijd contact had speelden automatiseringsvragen. Het is ontzettend leuk dat Gibas op deze manier kennis wil delen en ondernemers vooruit wil helpen. Het automatiseren van productieprocessen is voor elke klant verschillend. Daarom is gespecialiseerd advies zo belangrijk. Wat wil je automatiseren? Hoeveel budget heb je? Is jouw personeel opgeleid om met geavanceerde machines te werken? Het is geen kwestie van even een robot kopen en klaar.”

Wat zijn de mogelijkheden en de kosten? En wat levert het op?

Doel van deze experttafel: Inspireren en in korte tijd concrete oplossingen achterhalen, inclusief prijskaartje. Sina: “Aan de hand van praktische voorbeelden werd iedereen eerst uitgebreid geïnformeerd over wat er mogelijk is. Participanten kozen vervolgens zelf van welke casussen ze meer wilden weten. De informatie sloot zo precies aan bij hun eigen vraagstuk. Je merkt dat ondernemers het daarnaast fijn vinden om zicht op het kostenplaatje te krijgen. Een totaalplaatje van gerichte, bruikbare informatie. Daar ging het om.”

Programmeren in het trainingscentrum

Stap twee: een bezoek aan het trainingscentrum. Gibas heeft een grote ruimte waar alle automatiseringstechnieken fysiek te zien zijn. Robots, cobots en AVG’s, de kleine transportrobots die je veel ziet in magazijnen.

Sina: “Hoe groot is de avg? Hoe gaat hij om met obstakels? Kan hij zelfstandig stoppen en herstarten en hoeveel kilo kan erop? Kan de robot wel draaien in mijn smalle magazijngang? De experts van Gibas programmeren ter plekke. Je kunt precies zien of wat jij in jouw fabriek wilt realiseren mogelijk is.”

Letterlijk voor je zien hoe robotisering in jouw eigen bedrijf toegepast kan worden. Het is inspirerend, aldus diverse deelnemers. Bij RCT willen we de vlam aanwakkeren, ondernemers inspireren en aan het denken zetten. Wil je ook meer weten over robotisering in jouw organisatie? Neem contact met ons op!

DEELNEMERS OVER DEZE EXPERTTAFEL

Oscar Fränzel, Veros

Veros is een machinefabriek uit Scherpenzeel die enkelstuks en kleine series metalen onderdelen maakt, doormiddel van CNC en verspanen.

Oscar: “Ik weet best wat er allemaal mogelijk is op het gebied van automatisering. Maar toch heeft deze bijeenkomst me wakker geschud. De mooie voorbeelden en de systemen die je werkend voor je ziet, dat inspireert. Bij Veros zijn we al behoorlijk op weg als het gaat om digitalisering, koppeling van data en robotisering van ons machinepark. Maar ook binnen het logistieke deel van onze organisatie zijn er talloze mogelijkheden. Automatische opslag van ruwe materialen en gemaakte producten, brengen en halen. De bijeenkomst heeft me getriggerd om breder te kijken en ook die opties te overwegen in mijn plannen voor de toekomst.”

Gijs Jansen, Fydro

Fydro is een maatwerkfabriek waar dunne betonplaten gemaakt worden. Plaatmateriaal voor broodovens bijvoorbeeld, de vloer waarop broden gebakken worden. Maar ook beschoeiingsmateriaal voor de waterkant of gevelmateriaal in de bouw.

Gijs: “In onze fabriek worden dunne betonplaten na bewerking met de hand gekanteld. Dat is arbotechnisch gezien niet voor iedereen wenselijk en ik ging dan ook met een heel concreet vraagstuk naar deze bijeenkomst. De interactie in de kleine groep was prettig. Het uitleggen en sparren over je probleem leidt tot nieuwe inzichten. Ik ben met waardevolle informatie en naar huis gegaan. En hoewel Gibas veel hightech oplossingen biedt gaan we ook over dit mechaniseringsvraagstuk verder in gesprek.”

Bekijk alle resultaten