Cyberaanvallen en incidenten komen steeds meer voor bij organisaties. Denk aan afpersing door systemen tijdelijk onbruikbaar te maken, ook wel ransomware genoemd. Ook zien we in de regio Gelderland steeds vaker dat iemand zich voordoet als de leverancier, vervolgens zogenaamd het rekeningnummer van de leverancier laat veranderen en van de onwetende klant netjes uitbetaald krijgt.
Nu organisaties steeds meer digitaliseren nemen de mogelijkheden voor cybercriminelen toe. Het is lastig om te overzien welke technische en organisatorische maatregelen nodig zijn om deze aanvallen het hoofd te bieden. Er is behoefte aan samenwerking op dit vlak om te leren van elkaars best practices en om de laatste gebeurtenissen met elkaar te vergelijken: is het toeval dat wij onlangs last hebben gehad van deze aanval of gebeurt dit bij de anderen ook? En wat doen deze andere organisaties hiertegen? Is dat effectief?
Hiertoe zijn in Nederland diverse samenwerkingsgroepen opgericht met vertegenwoordigers van organisaties van gelijkgestemden. Het idee is ontstaan om dergelijke groepen ook binnen de provincie Gelderland in te richten. Deze groepen bestaan uit fysieke overleggen en onderling contact. Er wordt een persoonlijke band opgebouwd tussen de deelnemers. Het is een soort van intervisiegroep.
In de Achterhoek is tijdens een eerste awareness-meeting bij Bronkhorst HighTech, op initiatief van Henk Tappel (directeur Bronkhorst), al ingestemd met de organisatie en deelname van een aantal grote Achterhoekse maakbedrijven. Deze meetings krijgen een vervolg in een soort intervisiegroep. De begeleiding op deze groep is gefaciliteerd vanuit RCT Gelderland waarvoor zij Sandra Konings als expert hebben ingeschakeld.
Wilt u in uw regio ook aan de slag met een intervisiegroep rond Cybersecurity; laat het ons weten. Wij zijn met ons netwerk goed aangesloten bij het landelijk Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken en werk graag mee aan een landelijk dekkend stelsel van werkgroepen.