Alle resultaten

De footprint moet omlaag

Schoon
De footprint moet omlaag

De footprint moet omlaag

“Het moederbedrijf DS Smith is duidelijk: de footprint moet omlaag. Dochterondernemingen van het concern krijgen medewerkers vanuit de holding toegewezen die hen daarbij ondersteunen.” Aan het woord is de directeur van DS Smith in Eerbeek, Jeroen Alkemade. De verlaging van de footprint gaat gepaard met concrete doelstellingen, zo moet in 2050 49 procent zijn bespaard op de CO2-uitstoot. 

De geschiedenis van DS Smith gaat terug tot 1657, In dat jaar startte de door water aangedreven papiermolen in Eerbeek. Tot 1990 was het een onafhankelijk bedrijf. Het Zweedse concern SCA kocht De Hoop in dat jaar. Sinds 2012 is het bedrijf in Britse handen. DS Smith De Hoop in Eerbeek produceert jaarlijks 360.000 ton papier (= 18.000 volle vrachtwagens). Dit papier wordt onder andere gebruikt voor de productie van golfkartonnen dozen. De fabriek levert alleen papier dat voor 100 procent uit gerecyclede vezels bestaat.   

De cirkel sluiten zit van nature een beetje ingebakken in het bedrijf. Immers de kernactiviteiten zijn: papier maken, huishoudelijk en industrieel papierafval inzamelen, sorteren, scheiden en hergebruiken. Doel is al het materiaal en afval maar ook bijbanen om te zetten in waarde. Daarin staat DS Smith niet alleen. In de papier- en verpakkingsindustrie wordt al veel langer geprobeerd om duurzamer te produceren. Een mooi voorbeeld daarvan is Industriewater Eerbeek. Deze waterzuivering werd begin jaren zestig van de vorige eeuw opgericht door vier papierfabrieken in Eerbeek. Vandaag de dag zuivert het nog steeds het afvalwater van de drie nog overgebleven papierfabrieken waaronder De Hoop. Uit het gezuiverde water wordt nu al 3.500.000 kubieke meter biogas gemaakt dat door een leiding om het dorp wordt teruggeleid naar de gasbranders van De Hoop. Het gezuiverde water gaat ook terug in een leiding naast de gasleiding in de grond.

Uiteraard kan er meer gebeuren om de footprint te verkleinen. DS Smith zet zelf met een turbine gas om in stoom en stroom. Inmiddels is het voor Tennet, de beheerder van het elektriciteitsnet, een partner om snel stroom op of af te schakelen om over- of onderbelasting van het net tegen te gaan.  Onderzoek is nu gaande of een combinatie van elektriciteit en gas beter is voor de toekomst en de CO2-uitstoot. Afvalstromen, zoals plastic delen uit de papiermassa, worden nu al omgezet in pellets die dienen als brandstof voor onder andere de betonindustrie.

DS Smith Jeroen Alkemade. Foto Fokke P. de Boer

Voor de komende zes jaar is een omvattende energiestrategie voor het bedrijf ontwikkeld, waarin de verduurzaming van de fabriek en de producten een belangrijke rol spelen. Waar moeten we dan in concreto aan denken: 

  • Reduceren van het energiegebruik en de CO2-uitstoot, door een energiestrategie waarin een continue reductie van de energiecomponent en CO2-uitstoot per ton geproduceerd papier wordt gerealiseerd.
  • De footprint van afval verkleinen, door de stroom van afval en rejects die met oud papier mee komen om te zetten in grondstoffen met waarde.
  • De footprint van energie verkleinen, door een plan te ontwikkelen voor een nieuwe (duurzame en toekomstbestendige) energievoorziening voor het bedrijf, eventueel samen met de woonomgeving.
  • De footprint van het grondwater kleiner te maken door minder grondwater te gebruiken en daarvoor in de plaats meer gezuiverd retourwater van Industrie Water Eerbeek te benutten. Op dit moment zitten ze al op 50 procent hergebruik, het streven is binnen enkele jaren 70 procent.    

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten