Alle resultaten

“De hele wereld komt kijken naar onze duurzame wasserij”

Schoon
“De hele wereld komt kijken naar onze duurzame wasserij”

“De hele wereld komt kijken naar onze duurzame wasserij”

In Deventer staat bij Initial CWS een zeer bijzondere wasserij. Deze kent een dermate extreem laag water- en energieverbruik, dat dit bezoekers uit de hele wereld trekt. Plantmanager Wim Groot Zevert vertelt trots: “Onlangs hadden we een delegatie uit Brazilië. Onze leverancier gebruikt deze vestiging als wereldwijde showcase op het gebied van duurzaam wassen. We verbruiken slechts 3,3 liter vers water per kilo wasgoed.”  Initial is onlangs gefuseerd met collega-bedrijf CWS. Het leuke was dat de technische mensen van CWS onze lage energielasten en waterverbruik wantrouwden. Dat lage verbruik kon volgens hen gewoon niet.” Groot Zevert, lachend: “Ze waren stomverbaasd toen bleek dat alles precies klopte.”

Deventer vestiging in cijfers

In 2012 is besloten dat elke wasserij van Initial zich zou gaan specialiseren in bepaalde productgroepen. Voor Deventer werden dat handdoekrollen en schoonloopmatten. Vervolgens werd een compleet nieuwe wasserij bedacht en neergezet met heel veel aandacht voor water- en energiebesparing. Dit werd mogelijk door het water veelvuldig te hergebruiken en overal waar restwarmte in het wasproces vrijkomt, dit op te vangen en in te zetten voor de verwarming van het wasproces én ook de bedrijfsruimtes. Dit is een continu proces, waardoor er steeds meer bespaard kan gaan worden.

Op de Deventer vestiging worden dagelijks 17.000 handdoekrollen gewassen en 3.500 schoonloopmatten. Deze komen uit de Benelux, Noord-Duitsland en Zweden.

Initial & CWS

In juni 2017 hebben CWS en Initial hun krachten gebundeld in een joint venture, met als doel de gezamenlijke klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. CWS en Initial behoren tot de meest toonaangevende servicepartners, als het gaat om textieldiensten en sanitaire hygiëne.

CWS en Initial nemen hun verantwoording ten opzichte van mens en milieu zeer letterlijk met het motto ‘serving you, serving nature’. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (mvo) is opgenomen in de visie en missie en in vrijwel elke waardedefinitie van CWS. In 2020 wil CWS op het gebied van mvo de meest toonaangevende onderneming zijn.

CWS International is in achttien landen gestart met een grootscheepse campagne onder de naam Serving you – Serving nature. CWS Nederland is een van de zestien nationale dochterondernemingen van de CWS-boco Group. Het bedrijf heeft circa 10.800 medewerkers in dienst.

Duurzaamheid bij de klanten

Naast de verduurzaming van de productieprocessen op de eigen locatie, realiseert Initial CWS ook duurzaamheid bij haar klanten op het gebied van toilethygiëne. Accountmanager Ellen Wichers Schreur: “Onze grootste uitdaging is het gebruik van papier bij handen drogen na toiletbezoek. Dit levert een onnodig grote afvalberg op. Onze handdoekrollen zijn gemaakt van biokatoen en gaan minimaal tweehonderd keer mee. Tel uit de (milieu)winst!” 

Steeds meer bedrijven kiezen voor een toiletgroep die ook sfeer en beleving toevoegt. Met partners maakt Initial daarvoor een compleet inrichtingsplan . Hierbij wordt zoveel mogelijk alles contactloos gemaakt en is veel aandacht voor duurzaamheid. Een mooi praktijkvoorbeeld is de inrichting van de toiletten in het stadhuis van de gemeente Hellendoorn. Er wordt bespaard op het verbruik van water (-85 procent), zeep (-53 procent), afval (-79 procent) en CO2 (-48 procent).

Toekomst

Initial heeft geconstateerd dat de binnenlandse markt redelijk verzadigd is. De meeste groei moet daarom in het buitenland plaatsvinden. Sinds de fusie met CWS is dit zeker mogelijk.

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten