Alle resultaten

De hoogtepunten van 2017

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

De hoogtepunten van 2017

Terugblik-2017-Als Regionaal Centrum voor Technologie streven we ernaar zoveel mogelijk ondernemers in de duurzame en slimme maakindustrie te ondersteunen bij hun innovatie. Ook in 2017 hebben we samen met de andere regio’s van RCT Gelderland bedrijven begeleid, vouchers uitgeschreven en bijeenkomsten georganiseerd vanuit dat ene adagium ‘voor en door ondernemers’.

 

„De nadruk is meer komen te liggen op ‘smart industry’. Een van de activiteiten waar we in 2017 hard aan getrokken hebben in deze regio, is ‘Made in Apeldoorn’. Deze maand presenteren we het gelijknamige boek waarin de verhalen van zo’n honderd exportbedrijven uit Apeldoorn zijn gebundeld. Daarnaast organiseren we samen met de Bedrijvenkring Apeldoorn exportbijeenkomsten voor bedrijven met internationale activiteiten of ambities. Bovendien merken we dat nu ook meer gemeenten hier mee verder willen”, vertelt innovatiemakelaar Marieke op de Weegh. Dankzij het project ontstonden ook nieuwe contacten met bijzondere bedrijven, die excelleren in hun branche maar voor hun eigen buren soms nog vreemden zijn. Deze bedrijven willen we voor het voetlicht brengen in onze nieuwe rubriek (On)Opvallend, waarmee we in het najaar al met enkele afleveringen hebben geëxperimenteerd.

Makelaarsruil

In de RCT-regio Achterhoek, beter bekend als het ACT, hebben de makelaars in juni een nieuwe collega gekregen: Harold Vulink. Martin Stor, voor velen hét gezicht van het ACT, heeft in november afscheid genomen. „Samen optrekken met Martin” noemt Harold een hoogtepunt als hij terugkijkt op het afgelopen jaar. Een van de successen in hun regio is de start van de cobotpool. In deze pool wordt door bedrijven en onderwijs geleerd samen te werken met robots. Dit concept waarin de haalbaarheid van het werken met cobots centraal staat, zal over heel Gelderland worden uitgerold. Ook het initiatief ‘mechatronica- cafés’ uit 2017 krijgt een vervolg. „We hebben er twee met succes gehouden. Mechatronica-experts van maakbedrijven uit de Achterhoek brainstormen samen over een ontwikkelingsprobleem. Het bedrijf dat een vraagstuk inbrengt, krijgt ‘voor de kostprijs van een krat bier en een paar bitterballen’ een boost op  zijn innovatie. Wederzijds vertrouwen is een belangrijk fundament onder deze bijeenkomsten. „Het ‘gunnen en delen’ is een veel gezien kenmerk van de regio Achterhoek”,  vertelt Harold enthousiast.

 

Dit jaar wordt de cobotpool verder uitgerold en krijgen de mechatronicacafés en ook de smartcafés, een vervolg. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor informatie. Vragen? Bel een van de makelaars

Bekijk alle resultaten