Alle resultaten

De RuwBouw Groep uit Harderwijk wint de Veluwse Innovatieprijs 2017

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

De RuwBouw Groep uit Harderwijk wint de Veluwse Innovatieprijs 2017

VIP 2017De RuwBouw Groep is de winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2017. De jury was lovend over de ontwikkeling van een totaal nieuwe bouwsteen: de Compensatiesteen. Een bouwsteen met CO2 als grondstof. Bij de productie daarvan verdwijnen grote hoeveelheden CO2 voorgoed uit het ecosysteem.

 

De RuwBouw Groep is producent en leverancier van bouwelementen, wanden en vloeren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Harderwijk, samen met een van de kalkzandsteenfabrieken. De voortdurende zoektocht naar alternatieve basismaterialen heeft een bijzondere innovatie opgeleverd.

Hoofd Research & Development, Frans Temmermans, begon vijf jaar geleden met de ontwikkeling van de Compensatiesteen. Via een Belgische relatie raakte hij betrokken bij een proces om koolstofdioxide te binden met restmateriaal van de staalindustrie. Vrij snel ontstond de gedachte om uit deze techniek bouwblokken te vervaardigen. De CO2 trekt in de steen en wordt chemisch omgezet tot een nieuw bindmiddel dat de steen een uitzonderlijke sterkte geeft.

De innovatie is een revolutie in de productiewijze van bouwelementen. Zeker ook om dat er per steen een grote hoeveelheid CO2 voorgoed uit het ecosysteem verdwijnt. Bovendien is er in het productieproces geen toevoeging van energie nodig. Er komt zelfs energie bij vrij.

Frans Temmermans stond, samen met business development manager, Steffen van Rijs, stralend op het podium. “De Veluwse Innovatieprijs voelt voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt als een bekroning,” lacht hij.

Bekijk alle resultaten