Alle resultaten

De sleepboot en de supertanker: startup AurAir werkt samen met Philips

Met in deze editie onder andere: de eerste RCT Gelderland-podcast 'Gewoon doen!' | RCT Gelderland steekt thermometer in eerste kwartaal | Start-up AurAir werkt samen met Philips
Samenwerking
De sleepboot en de supertanker: startup AurAir werkt samen met Philips

De sleepboot en de supertanker: startup AurAir werkt samen met Philips

AurAir uit Nijmegen ontwikkelde een product om de luchtkwaliteit in binnenruimtes van woningen en bedrijven te monitoren. RCT Gelderland verbond de ontwikkelaar in 2018 met partijen die prototypes maken en verstrekte een voucher voor een deel van de kosten. “Dat scheelt mij veel tijd en het product is er kwalitatief beter van geworden”, vertelde managing director van AurAir Lisa Esselink destijds in ons jaarschrift. Het heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Op dit moment heeft het bedrijf samen met Philips een pilot op twee scholen. Het apparaat van AurAir meet de luchtkwaliteit in de binnenruimte en stuurt het luchtzuiveringsapparaat van Philips automatisch aan.

Droomt niet elke start-up van zo’n samenwerking met Philips? Esselink: “Ik zie Philips als een supertanker en wij zijn de sleepboot: met de tanker kun je de hele wereld overvaren, maar je hebt een sleepboot nodig om te kunnen aanmeren.” 

Ze vertelt enthousiast, hoewel ze het afgelopen jaar omschrijft als een ‘heksenketel’. “Door corona ontstond er paniek op scholen”, vat ze kort samen. Haar product bestond al vóór de pandemie, maar ineens werd luchtkwaliteit uitermate actueel.

‘Meten is weten’

Omdat de luchtkwaliteit in haar duurzame huis slecht werd, ging ze zelf op zoek naar oplossingen. “Meten is weten”, herhaalt ze geregeld (“Ik ben eigenlijk een nerd”) en dus ontwikkelde ze een apparaatje dat meerdere elementen meet die de luchtkwaliteit bepalen. “Als het CO2-gehalte te hoog is, dan is dat ongezond”, legt ze uit. Maar dat het te hoog wordt, merk je zelf niet. Dan brengt zo’n apparaat uitkomst. En toen kwam corona: er ontstond paniek over luchtkwaliteit en aerosolen en uit de angst voor een ziekmakend binnenklimaat willen steeds meer bedrijven, kantoren, scholen en huishoudens de luchtkwaliteit meten en in balans houden.

‘Productiehel’

AurAir kan de verschillende gehaltes, zoals CO2, meten én maakt heel goed zichtbaar of er actie moet worden ondernomen. Toen de scholen na de eerste lockdown weer open mochten, steeg de vraag naar de AurAir-producten enorm. Maar de productie van de onderdelen in China verliep moeizaam, of zoals Elon Musk het ook noemt: AurAir belandde in de productiehel. Ook die misverstanden werden opgelost. “Na een paar batches zijn we goed op elkaar ingespeeld”, verzucht Esselink.

Sociale werkplaats

De halffabricaten uit China worden in Arnhem geassembleerd, bij sociale werkplaats Scalabor. “Die sociale werkplaats was het dichtstbij”, zegt ze nuchter. In het najaar werd het gereed product bijna uit de handen van de medewerkers getrokken, zo’n druk lag er toen.

De hausse is voorbij en nu kunnen AurAir en Philips de combinatie van hun producten op scholen testen. “We willen weten hoe de combinatie van onze producten zich in de praktijk gedraagt en ook hoe de docent in de klas dat ervaart. Alle apparaten zijn ‘iot’ (internet of things), de data slaan we centraal op en we kunnen continu mooie grafieken zien. We leren veel dingen van deze pilot. Onder andere dat de leraar goed betrokken moet worden, dat die snapt wat we doen. Ik denk dat dat nog het meest waardevolle is: bewustzijn creëren. Want hoe slechter de luchtkwaliteit, hoe minder de aandachtspanne. Mensen blijven langer alert bij een betere luchtkwaliteit en ook tegen corona is het belangrijk om te ventileren, ventileren, ventileren.”

‘Engineering op de vierkante meter’

De tests lopen inmiddels drie maanden. Esselink verwacht dat zodra de scholen na de zomer weer volop opengaan, de vraag weer hard zal stijgen. Ondertussen gaat de verkoop van hun eigen producten door, die naast CO2 ook bijvoorbeeld luchtdruk en luchtvochtigheid meten. “We verkopen ook steeds meer in België, via een Belgische reseller en de volgende stap is om ons te richten op Duitsland.” Tegelijkertijd ontwikkelt AurAir nieuwe producten. “Ons nieuwste product meet het allerkleinste fijnstof. Dat is engineering op de vierkante millimeter.” Ze heeft nog meer ideeën voor uitbreiding, om alle aspecten die van belang zijn voor binnenluchtkwaliteit te kunnen meten.

Power Hub Store

Wie wil zien hoe AurAir precies werkt, kan bijvoorbeeld terecht in de Pop Hub Store in Nijmegen. Speciaal voor deze hotspot vol Nijmeegse producten heeft AurAir een klein huisje gemaakt dat demonstreert hoe de sensors werken en wat het effect van ventileren op de luchtkwaliteit is.

Bekijk alle resultaten