Alle resultaten

Digitalisering verlicht de totale productie

SlimArnhem-Nijmegen
Digitalisering verlicht de totale productie

Digitalisering verlicht de totale productie

Foto: Roos Aldershoff

Het is een aantal jaren na de eeuwwisseling als twee ondernemers bedenken dat het misschien wel mooi zou zijn als zij erin slagen om led in te bouwen in een RVS trapleuning. Dat lukt en blijkt al snel door meer mensen mooi gevonden worden. Zo ontstaat Lagusski. Inmiddels, zo’n vijftien jaar later, is een bloeiend bedrijf ontstaan waar achttien mensen werken. Daarnaast is het productportfolio flink uitgebreid. Wat begon met een RVS trapleuning met ledverlichting voor de particuliere renovatiebouw (onder het merk Lumigrip®), is nu ook uitgegroeid tot (RVS) LED railing oplossingen voor utiliteit, openbare ruimte en scheepsbouw (ILLUNOX®). Voorbeeld hiervan zijn de led hekwerken op de fietserstrappen op de IJ-boulevard in Amsterdam, het appartementencomplex Sluishuis te Amsterdam of de led leuningen op de buitentrappen van een shopping mall in Finland.

Digitalisering
Het bedrijfsonderdeel Lagusski Industrial Solutions richt zich op industrieel maatwerk. Het kan zowel gaan om kleine series of enkelstuks spareparts en gespecialiseerde tooling, zoals een meettool of een tool om een productievloer te demonteren, als om machines voor primaire of ondersteunende productieprocessen, zoals verpakken. Het mooie is dat het bedrijf alles in eigen beheer uitvoert, van ontwikkeling tot installatie.

In één opzicht moet er nog wel een been worden bijgetrokken: de ICT-ondersteuning. Nu wordt er nog gewerkt met Unit4 voor de boekhouding en facturering en daarnaast met Excel. Een CRM/ERP-systeem dat van lead tot en met productie, installatie en nazorg zorgt voor een efficiënte digitale ondersteuning en betere managementinformatie is er nog niet. Via de innovatiemakelaar van RCT Gelderland is een digitaliseringsvoucher aangevraagd, met als doel om een expert te laten meedenken over de genoemde digitale ondersteuning. De voucher is gehonoreerd en inmiddels is het bedrijf hiermee volop in de weer. Halverwege 2023 wil Lagusski het digitaliseringsproject afronden.

Foto: Roos Aldershoff

Spark! Wijchen 
De ICT-ondersteuning leidt tot meer arbeidstijd per indirecte medewerker. Dit neemt niet weg dat Lagusski nog steeds moeilijk aan nieuwe technische medewerkers op medior of senior niveau komt. Mede daardoor is het bedrijf samen met collega-ondernemingen Modderkolk, Berko, Nooteboom en Eromesmarko, en op initiatief van de gemeente Wijchen en het Maaswaal College, gestart met het platform Spark! Wijchen. Doel van dit initiatief is om meer jongeren enthousiast te maken voor een loopbaan in de techniek. Per slot van rekening begint alles met jonge mensen die een keuze voor de techniek maken, waardoor technische bedrijven in de toekomst kunnen putten uit een passend arbeidspotentieel. Om te proeven aan wat onder meer de techniek te bieden heeft, kunnen de Wijchense vmbo leerlingen op het Maaswaal College kiezen voor het vak ‘Leren in Bedrijf’. Bij Lagusski heeft een groepje leerlingen een ledlamp gemaakt. De leerlingen zijn erg enthousiast en misschien heeft Lagusski hiermee alvast kennis gemaakt met een mogelijk toekomstige medewerker.

Bekijk alle resultaten