Alle resultaten

Duurzamer werken door de 3D metaalprinter

SamenwerkingFoodvalley

Duurzamer werken door de 3D metaalprinter

Onderdeel van Royal Kaak, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van bakkerijlijnen, is K3D. Dit bedrijf legt zich helemaal toe op 3D metaal printen. Zo maken zij een bakkersmes met een poreus geprint mesblad waar perslucht doorgeblazen wordt. Daardoor blijft er geen deeg hangen aan het mes als het gebruikt wordt om te snijden. Maakbedrijven uit Food Valley brengen een door RCT Gelderland georganiseerd bezoek aan K3D. Het voorbeeld van het bakkersmes wordt dan getoond en zet de innovatiemakelaar aan het denken. In Barneveld is PaperFoam gevestigd. Zij produceren onder meer verpakkingen voor eieren. Bij de productie is er sprake van overflow, zou de 3D metaalprinter misschien een rol kunnen spelen om de overflow te verminderen? Hij neemt contact op met PaperFoam.

Overflow
PaperFoam produceert verpakkingen voor elektronica, cosmetica, droog voedsel en medische toepassingen. Dat doen ze zoveel mogelijk biobased en in alle gevallen duurzaam. Plastic wordt niet gebruikt. Ze gebruiken wel industrieel zetmeel, vezels en water. Hierdoor ontstaat een verpakking die altijd recyclebaar en/of composteerbaar is. Bij de productie worden matrijzen gebruikt. Om ervoor te zorgen dat er een goede en stevige verpakking ontstaat, wordt er meer zetmeel in de matrijs gestopt dan nodig is. Deze ‘overflow’ wordt later afgebroken en weggegooid. Bij dat afbreken kan er soms ook wat schade aan de tray ontstaan. PaperFoam zou de overflow liever vermijden. Binnen het bedrijf zijn dan ook al projecten gestart om te bekijken of er overflow-arm gewerkt kan worden. Daarbij speelt ontluchting een grote rol. Als je slim ontlucht, verdwijnt de waterdamp sneller en is er minder overflow nodig.

Het liefste zou PaperFoam werken met poreuze matrijzen, dan verdwijnt de waterdamp veel gemakkelijker. Maar die zijn ongeveer vijfmaal zo duur als de huidige. Als de innovatiemakelaar PaperFoam verbindt met K3D, is PaperFoam geïnteresseerd, omdat je met een 3D metaalprinter mogelijk onderdelen kan vervaardigen voor de matrijs, die poreus zijn, zoals in feite met het bakkersmes ook is gebeurd. Doordat je alleen delen van de matrijs poreus maakt, wordt het dan mogelijk betaalbaarder. De beide bedrijven besluiten om een haalbaarheidsstudie te gaan uitvoeren, waarbij deze optie nadrukkelijk wordt bekeken. In dat onderzoek komen de volgende vragen aan bod: hoe zit het met de waterhuishouding, wanneer verstopt poreus materiaal, hoe zorgen we ervoor dat de warmte zo min mogelijk wisselt, kunnen de matrijzen wel van aluminium gemaakt blijven worden, hoe zorgen we voor goede verbindingen tussen materiaal dat wel en niet ge3Dprint is. En natuurlijk wordt er gekeken naar de kosten in relatie tot de slijtagetijd. Beide bedrijven hopen in de tweede helft van dit jaar het onderzoek af te ronden, waarbij er een digitaliseringsvoucher via RCT Gelderland zal worden aangevraagd. Aan het einde van dit jaar komen we terug op deze interessante verbinding, mogelijk dan met een concreet resultaat.

Bekijk alle resultaten