Alle resultaten

Een team van medewerkers en cobots

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

Een team van medewerkers en cobots

Smart CaféOver een paar jaar is het al zover: u bent leidinggevende van een team van medewerkers én cobots. Dit zijn coöperatieve robots, die kunnen samenwerken met elkaar en met mensen. In de Achterhoek zijn bedrijven inmiddels bezig met de aanschaf ervan. In januari 2018 staan we tijdens het Smart Café in Ulft stil bij robotisering, flexibel produceren en de relatie mens en machine.

Het Smart Café in Ulft is het derde in een reeks van zes. Op 26 september vond het tweede Smart Café plaats in Nijmegen. Toen was het thema: smart produceren hoe kom je nu in actie? Hierover werd tijdens het café gesproken met vier bedrijven, namelijk: Laser Technology Janssen, Modderkolk, Conntech en Duflex Mechatronics.

Smart webportal

Laser Technology Janssen is gespecialiseerd in laserlassen, maar dan wel in het formaat micron en vooral in non-ferromaterialen. Laser Technology Janssen (LTJ) is gespecialiseerd in lasersnijbewerkingen van folieachtige materialen en buisjes met een nauwkeurigheid kleiner dan een micrometer. Als enige in Nederland kan LTJ de gesneden onderdelen ook kanten, buigen en zetten. Het mooie is ook dat het bedrijf geen catalogus kent, maar steeds werkt op basis van de tekening van de klant en dus steeds unieke producten maakt. Klanten kunnen hun producten bestellen via een “smart webportal”. De uitdaging voor LTJ is om steeds meer klanten mee te nemen in deze nieuwe manier van werken. Een deel van de markt is er klaar voor, maar een deel is ook nog terughoudend; hoe moet ik mijn tekeningen uploaden en hoe zit het met de veiligheid van mijn bestanden?

Modderkolk is een technisch installatiebedrijf dat werkt voor zorg, watermanagement en industrie. Daarbij gaat het om cleanrooms en ook om operatiekamers in ziekenhuizen, installaties voor luchtbehandeling, pompen, sluizen en productiemachines. Het bedrijf maakt daarbij in hoge mate gebruik van informatietechnologie. Zo zorgen ze ervoor dat sluizen door middel van sensoren op afstand bediend kunnen worden. De klant kan zelf de sluis monitoren, maar Modderkolk kan het ook voor ze doen.

Duflex en Conntech zijn oorspronkelijk op 500 meter van elkaar in Elst gevestigd. Conntech bedenkt en ontwerpt slimme installatieconcepten en -componenten voor het bouwen van winkelformules van bijv. H&M en Primark. Duflex ontwerpt en bouwt machines. Het bijzondere is dat het een complete toolshop in huis heeft en alle onderdelen zelf kan maken. Beide bedrijven zijn gaan samenwerken en hebben samen twee machines ontwikkeld: een prototype boorrobot en een vlakband mechanisatie machine. Beide kunnen enorm kosten en tijd besparen en bieden ook arbotechnisch veel voordelen.

Meer dan doen

De vraaggesprekken en discussie tijdens het Smart Café laten zien dat “doen” niet alleen volstaat. De directeur van Modderkolk heeft zich eerst goed verdiept in “smart” en gekeken in welke mate dit past bij zijn bedrijf, voordat hij aan de slag is gegaan. Ook LTJ is gestart nadat ze een goed marktonderzoek hadden uitgevoerd en duidelijk voor ogen hadden waar hun niche zat. Daarna hebben ze veel aan de voorkant geïnvesteerd om samen met softwareleveranciers en machineleveranciers hun “smart webportal” te kunnen realiseren.

Samenwerken is bij de toepassing van smart belangrijk. Innoveren doe je tegenwoordig steeds meer met anderen. Conntech en Duflex zijn hier, nadat ze elkaar wat dieper in de ogen hebben gekeken, wel gewoon gaan “doen”. Je kunt niet alles van tevoren specificeren, anders is er geen ruimte voor innovatie. Er moet vertrouwen zijn, je moet elkaars rollen helder hebben en je moet elkaar durven aan te spreken op zaken. Want ze kwamen er ook achter dat het afsluiten van NDA’s (Non Disclosure Agreement) eerder tot juridificering leidt, dan dat het zorgt voor vertrouwen.

Bekijk alle resultaten