Alle resultaten

Een tweede leven voor afval van deurenproductie

Samenwerking
<strong>Een tweede leven voor afval van deurenproductie</strong><strong></strong>

Een tweede leven voor afval van deurenproductie

Krepel Deuren in Klarenbeek is een zeer oud familiebedrijf. Het produceert zowel mooie, chique kistjes, waarin bijvoorbeeld cognac, of dure wijn wordt verpakt, als deuren. Bij de productie van die deuren ontstaat afval. Als het even kan wordt dit hergebruikt, waar dit niet mogelijk is wordt het afgevoerd. Maar ja, “afval bestaat niet” is de slogan, dus kun je het afval dat nu over blijft toch gedeeltelijk een tweede leven geven? Deze vraag stond centraal tijdens de tweede kennissessie bouw en installatie, die in het kader van het project ‘Circulaire Fabrieken’, op 7 december werd gehouden bij Krepel Deuren in Klarenbeek.

Voor meer informatie over het project kijk op de website: www.circulairefabrieken.nl.

Vanuit de landelijke overheid wordt er in de Nederlandse regio’s geïnvesteerd om belangrijke maatschappelijke vragen aan te pakken. Regio en landelijke overheid trekken daarbij gezamenlijk op, waarbij er dus gebruik wordt gemaakt van de regionale kennis. In de Cleantech Regio draait er ook een regiodeal-programma. Een van de projecten die in dit kader wordt uitgevoerd is ‘Circulaire Fabrieken’. Dit project richt zich op de maakindustrie, zoals bouw, metaal, maar ook voedselverwerking. Bedrijven kunnen via een quickscan aan de slag met circulair ondernemen. Daarnaast kunnen ze specifieke cases aan studenten voorleggen in de Challenge Week en zijn er financiële middelen beschikbaar om circulaire plannen van bedrijven te helpen uitvoeren. In ‘Circulaire Fabrieken’ werken de Saxion Hogeschool, de Cleantech Regio, K+V adviesbureau, VNO-NCW en RCT Gelderland samen.

Als onderdeel van het project Circulaire Fabrieken www.circulairefabrieken.nl worden kennissessies belegd met bedrijven die actief zijn in bepaalde branches. Gestart is met de bouw en installatie. Aan tafel zitten verschillende partners uit de bouwketen. Een installateur, bouwbedrijf, architect, specialist in luchtbehandeling, sloper en een deurenfabrikant. De kennissessies worden een keer of vier per jaar gehouden, waarbij telkens één bedrijf de gastheer/vrouw is. Dat bedrijf komt met een adviesvraag aan de anderen. De tweede kennissessie bij Krepel Deuren was interessant, er werd geleerd van de ervaringen in de sloop en de productie van tussenwanden. Bovendien leidt de vraag van Krepel Deuren – hoe krijgt het afval dat wij produceren een tweede leven – weer tot nieuwe verbindingen, die mogelijk bijdragen aan circulaire antwoorden op deze vraag.

Bekijk alle resultaten