Alle resultaten

Eerste bijeenkomst van duurzame bedrijven in de Cleantech Regio

In deze editie: De nieuwste aflevering van de podcastserie Gewoon doen, de kunst van innoveren | Wall of fame bij B-Style | Kuijpers Bouw Heteren omarmt Hein en Guus | Eerste bijeenkomst van duurzame bedrijven in de Cleantech Regio | Uitreiking Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021 in september
Slim
Eerste bijeenkomst van duurzame bedrijven in de Cleantech Regio

Duurzaam en digitaal: Industriewater Eerbeek

Duurzaam en digitaal: Industriewater Eerbeek

Industriewater Eerbeek zuivert het proceswater van drie papierfabrieken uit Eerbeek. Zij staan voor de vraag hoe ze ook in de toekomst kunnen blijven voldoen aan de toenemende milieueisen en de gevolgen die de optimalisering van het productieproces binnen de papierfabrieken heeft voor het proceswater. Digitalisering speelt daarbij een grote rol. Over dit thema spraken we tijdens de eerste bijeenkomst van duurzame bedrijven in de Cleantech Regio, die op 24 juni plaatsvond.

Al sinds 1961 zuivert Industriewater Eerbeek het proceswater van DSSmith, Neenah Coldenhove en Mayr Melnhof. Het gezuiverde water wordt door DSSmith weer gebruikt in de productie. Daarnaast wordt er biogas uit gewonnen, dat DSSmith in de productie als energiebron inzet en kalk uit het proceswater wordt in de landbouw gebruikt. Ook heeft Industriewater Eerbeek de levering van groene stroom aan zo’n 1.600 huishoudens in Eerbeek mogelijk gemaakt. Hiervoor is de voormalige stortplaats van 6 hectare omgetoverd tot zonnepanelenweide.

De milieueisen van de overheid worden strenger en de optimalisering van het productieproces van de papierfabrieken zorgt voor proceswater dat minder gemakkelijk te reinigen is. Om in de toekomst dezelfde circulaire rol te blijven vervullen, zijn een betere monitoring en beheersing van het zuiveringsproces noodzakelijk. Artificial Intelligence gaat een belangrijke rol spelen om dit mogelijk te maken. Waar nu de vakman nog de parameters bewaakt, gaat in de toekomst het IT-systeem dat doen. Bovendien gaat de IT-software ervoor zorgen dat uiteindelijk een zelflerend systeem ontstaat, dat ook nog voorspellend kan werken. Een enorme verandering waar Industriewater Eerbeek samen met kennispartners aan werkt, Moekotte is een van die partners.

Tijdens de bijeenkomst vertelt Richard Dalhoeven van Moekotte hoe ze samen met Industriewater Eerbeek tot een dashboard zijn gekomen, waarop de belangrijkste parameters worden gemonitord. Wouter Mensink van DSSmith deelt ervaringen over procesoptimalisatie van een de machines.

Vervolgens gaan de bedrijven met elkaar in gesprek over welke stappen je moet zetten om naar een zelfsturend en proactief kwaliteitssysteem te komen. Suggesties die langskomen zijn:

  • Iedereen heeft het over Big Data, begin gewoon eens met “small data” en zorg dat je daar goed mee omgaat.
  • Start met een soort nulmeting en gebruik die om data te valideren.
  • Inventariseer de kritische processtappen, richt je op een deel van het proces.
  • Richt je niet op alle afzonderlijke parameters, maar identificeer de belangrijkste, kijk naar patronen.

Een andere vraag waar de deelnemers op ingaan is hoe je eigenlijk je mensen in de verandering meekrijgt. Enkele ideeën die worden genoemd zijn:

  • Weet waar je naar toe wilt, houdt koers, maar een omweg is soms nodig.
  • Zorg ervoor dat medewerkers ander gedrag gaan vertonen. Daarbij helpt het om verschillende groepen, zoals jong en oud, te mengen.
  • Geef medewerkers de kans om hun input en feedback kunnen te geven. Komen ze met goede suggesties, operationaliseer ze dan snel.

Dit artikel verschijnt ook in Update 5 – juli 2021. Klik hier voor de Update.

Bekijk alle resultaten