Alle resultaten

Eplucon wint Veluwse Innovatieprijs 2022

Schoon
Eplucon wint Veluwse Innovatieprijs 2022

Eplucon wint Veluwse Innovatieprijs 2022

Eplucon won vlak voor de zomer de Veluwse Innovatieprijs 2022 (VIP) . De prijsuitreiking liet een flinke tijd op zich wachten door de coronapandemie, maar nu is eindelijk de zesde editie van de VIP gevierd. En hoe! De prijsuitreiking was bij Fruittuin Verbeek in Oldebroek. Er was veel aandacht voor de genomineerden en ook jongeren kregen het podium.

Eplucon ontwikkelt duurzame concepten met als doel de netbelasting in een woonwijk te verminderen én de energierekening te verlagen. Daarmee levert het een positieve bijdrage aan meerdere maatschappelijke problemen – immers: de prijzen stijgen, de gaskraan wordt steeds verder dichtgedraaid en de fossiele brandstof raakt op. Het antwoord van Eplucon hierop is een “10 ampèrewoning” die binnen de erfgrens energie opwekt, opslaat en verbruikt. De slimme regeltechniek die hiervoor nodig is, ontwikkelde Eplucon zelf. Dit systeem bestaat uit een energiemanagementsysteem dat rekening kan houden met weersvoorspellingen en fluctuerende energieprijzen. Dit leverde het bedrijf zowel de publieksprijs als de vakprijs op. De jury was onder de indruk van de toepassing van deze technologie. “Het is duurzaam, wereldwijd schaalbaar, de maatschappelijke relevantie is enorm groot en de jury is er van overtuigd dat deze innovatie de potentie heeft om wereldwijd te groeien”, luidde het oordeel.

De andere genomineerden waren Duratherm uit Elburg, Bos BTC, Kolmer Elektromotoren en NL Food Specials uit Putten en Ten Hove Rail Safety Constructions uit Heerde.

Jongeren doen mee

Niet alleen innovatieve bedrijven ook jongeren konden hun ideeën voor de bühne brengen. Leerlingen van groep 8 van CBS De Rank uit Harderwijk presenteerden hun idee voor een energiebesparende sportschool, studenten van Windesheim twee innovatieve onderzoeksprojecten: hoe zorg je ervoor dat een autonomous mobile robot (AMR) autonoom bakken met onderdelen kan rondbrengen in een fabriekshal en hoe bereken je de benodigde plaatdikte van geluidsdempers die in schoorstenen van gasturbines worden gemonteerd?

Innovatiemakelaar Marieke Op de Weegh en Koos Folmer van Eplucon, winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2022. (Innovatiehuis Noord-Veluwe / Erwin Winkelman Fotografie)

Kijk voor meer informatie op:


Nominaties voor 2023

Ondertussen kijkt Innovatiehuis Noord-Veluwe ook alweer naar volgend jaar: in juni 2023 wordt de VIP 2023 uitgereikt. Nominaties hiervoor kunnen voor 1 november worden ingediend via info@innovatiehuisnoordveluwe.nl.

Bekijk alle resultaten