Radboud University vroeg onze innovatiemakelaar Harold Vulink een artikel te schrijven over netwerken. Omdat corona netwerken flink heeft beïnvloed, schrijft hij vanuit dat perspectief (Engelstalig):
Corona heeft een flinke impact op het netwerken doordat de meeste bijeenkomsten zijn gecanceld. Wanneer netwerkpartners zich niet opnieuw uitvinden en digitale middelen omarmen, krijgen ze een grote klap te verduren. Als innovatiemakelaar in de Achterhoekse maakindustrie is het leggen van verbindingen voor mij in de Achterhoekse maakindustrie een dagelijkse ‘non-stop’ bezigheid. Ben ik daarmee een ‘professioneel netwerker’? Zo zie ik het zelf niet. Door een aangeboren associatieve denkwijze en een hoge neiging tot dienstbaarheid beleef ik het niet als werk, maar gewoon mijn ding doen.
Eigenlijk geef ik hiermee al het recept weg voor een ‘gezonde netwerker’. Zorg ervoor dat je je bewust bent van het netwerk waar je je in begeeft en laat ‘vanuit een groene weide gedachte’ zien, waar jij of je netwerk ergens iets toe kan bijdragen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt en vitaler je netwerk wordt.
Door de jaren heen heb ik een paar inzichten gekregen over een vitaliteit netwerk, die ik graag met jullie deel.
Onderscheid privé/ zakelijk: is het onderscheid tussen zakelijk en privé al aan het vervagen? Ga bij jezelf maar na hoe dit in jouw praktijk werkt. Bij een goed gevoel laat je meer van jezelf zien. In mijn optiek geldt dan ook; hoe meer vervaging hoe groter en stabieler een netwerk.
Rollen of functies? Wanneer mensen vanuit hun rol in het netwerk (en dus ook omgeving) actief zijn en deze invloed door anderen herkend wordt versterkt het netwerk. Mensen die vanuit hun functie of taak een positie innemen in een netwerk, daarvan kun je de loyaliteit en de houdbaarheidsdatum bijna uitrekenen.
Roddelen: Of en zo ja hoe wordt er door een netwerk ‘geroddeld’? Roddelen is de oudste overlevingsstrategie van de mens. Wordt er niet over je geroddeld, dan doe je niet mee in het netwerk of het netwerk functioneert nog niet.
Probleemgestuurd/ oplossingsgericht; netwerken in hun meest pure vorm komen tot stand rond een gezamenlijk probleem of samen gevonden oplossing. Denk maar eens aan het vuur wat de vroegste holbewoners met elkaar verbond. Welk ‘vuur’ spreekt jou en je netwerk aan?
Netwerken is met de dreiging van Corona en voor pakweg 80 procent wegvallen van het fysieke deel van de verbindingen behoorlijk veranderd? Hoe ga je nu om met je ‘gut- feeling’? Van digitale communicatiemiddelen kun je nu niet anders zeggen dat het fijn is dat ze er zijn (want stel je de situatie eens voor dat er nu nog per post handelsovereenkomsten zouden moeten worden gesloten?) maar ze kennen ook zeker hun beperkingen. Een goed gevoel bij verbindingen in het netwerk is essentieel. Dat gevoel kun je met de corona beperkingen niet fysiek overbrengen, dus spreek je wat meer (digitaal) uit dan anders richting netwerkpartners die je waardeert. Die hand en schouderklop komen straks hopelijk wel weer.
De belangrijkste beperking in het netwerken, in deze digitaal gedomineerde periode, is voor mij persoonlijk wel het ontbreken van de ‘spontane’ ontmoetingen. Doordat er geen netwerkbijeenkomsten meer zijn van bijv. VNO-NCW, RCT Gelderland, BOOST, OostNL, de ACT-CIVON technologieontbijten en nu plaatsen als bijv. de Steck in Doetinchem tijdelijk hun activiteiten hebben moeten neerleggen, zijn de spontane ontmoetingen schaars geworden. Digitaal hebben we onszelf opnieuw uitgevonden in de portal ‘www.achterhoekverbindt.nl’ waarin een flink aantal op de maakindustrie gerichte Achterhoekse netwerkpartners zich hebben verbonden rond het bijeen brengen van best- practises in Corona tijd. Corona is het probleem wat een kans biedt om jouw rol in het netwerk duidelijk te maken. Zoals door Winston Churchill gezegd, never waste a good crisis.
De Achterhoek heeft zich van oudsher al bewezen, zeker in crisistijd, zich goed te kunnen verenigen. Een prima netwerk regio waarin Naoberschap hoog in het vaandel staat.