Experttafel over Blockchain in AgriFood sector

Ondernemers formuleren casussen voor Blockchain toepassingen in AgriFood sector

Experttafel BlockchainOp vrijdag 28 september namen experts van The Fork zo’n 15 ondernemers in een interactieve sessie mee in het thema Blockchain. Tijdens deze experttafel gingen deelnemers in gesprek over de mogelijkheden en kansen van blockchain voor de AgriFood sector. Benieuwd welke user cases er gedefinieerd zijn? Lees snel verder!

Na een korte introductie door innovatiemakelaar Sina Salim gaven Marieke de Ruyter de Wildt en Chris Verhoef van The Fork in hun presentatie een algemene uitleg over Blockchain. Aan de hand van voorbeelden uit drie business cases warden de deelnemers meegenomen in de Blockchain mogelijkheden voor de AgriFood industrie. Een van de voorbeelden was een fles sinaasappelsap waarop via een QR-code te zien is waar de sinaasappel precies vandaan komt.

User cases

Na de presentatie en het bespreken van de cases werd er gebrainstormd over toepassingen voor de deelnemers zelf. Hieruit zijn diverse user cases gedefinieerd die deelnemers een vervolg gaan geven. Zo werd er gesproken over de volgende cases:

1) Algen van producent tot consument
2) Uitval voedsel van supermarkten naar cateraars, en vanuit producent omdat ze statisch niet de consument halen
3) Zelfkazers kaas paspoort, diervoeding paspoort
4) Antibiotica vrij in varkenshouderij (in NL is er geen markt voor), GMO-vrij voer in varkens stoppen en dat aantonen
5) Hoe krijg je partijen mee in de keten (ketenactivatie voor ketenverbetering)?
6) De ei-keten
7) Melkveehouder onderscheidend vermogen/ Blockchain voor kwaliteitsborging/afval recycling
8) Import van biologische Soja bonen uit China

Vervolg

Naar aanleiding van de besproken casussen gaat Sina verder in gesprek met degenen die concreet aan de slag gaan met de casus. De experttafel over Blockchain was de eerste workshop in een reeks van bijeenkomsten voor de AgriFood sector. De bijeenkomsten zijn gratis te bezoeken en worden mede mogelijk gemaakt door RCT Gelderland, Provincie Gelderland en Regio FoodValley.

Bekijk alle resultaten